Akcie

Wall Street posílil s růstem výnosů a optimismem obchodu

Pátek 29. březen 2019 14:54

Akcie Spojených států amerických ve čtvrtek vzrostly s posílením výnosů státních dluhopisů USA nad svá 15-měsíční minima a optimismem investorů vůči poslednímu kolu obchodních rozhovorů dvou největších ekonomik světa, USA a Číny.

Růst akciového trhu byl ale omezen obavami ekonomických dat. Růst ekonomiky USA ve čtvrtém čtvrtletí dle zpřesněných dat zpomalil o něco víc, než se čekalo resp. než se statistický úřad předpokládál před měsícem. Růst HDP v roce 2018 tak zaostal za cílem 3 %. Firemní zisky poprvé za více než dva roky nevzrostly.

Čelní představitelé obchodní vyjednávací delegace USA ve čtvrtek přicestovali do Číny k dašímu kolu obchodních rozhovorů. Další kolo obchodních rozhovorů bude v USA následovat příští týden. Představitelé obchodu USA ve středu agentuře Reuters řekli, že Čína podala bezprecedentní návrhy obchodu v řadě témat včetně vynucených transferů technologií (které firmy USA musejí realizovat v případě, že chtějí vstoupit na čínské trhy a které USA chtějí obchodní dohodou řešit).

USA a Čína se snaží odstranit zbývající překážky na cestě k obchodní dohodě, která by zamezila nejistotě obav nebezpečí mezinárodního obchodu v podobě jeho protekcionismu včetně eskalace obchodních či celních válek. Obchodní dohoda by je mohla přímo zrušit.

Akcie globalizovaného sektoru průmyslu citlivého na dění mezinárodního obchodu, protekcionismus a obchodní a celní války ve čtvrtek vzrostly 0,8 %. Zisky průmyslu mezi sektory akciové burzy ve čtvrtek patřily k nejsilnějším.

Obchodní války vůči svým hlavním obchodním partnerům, Evropské unii, Číně, Kanadě, Mexiku, Japonsku, Jižní Koreje apod. začaly USA více než před rokem s cílem dosáhout spravedlivějších podmínek mezinárodního obchodu. Vzhledem ke své ekonomické síle a menší expozici a citlivosti na zahraniční obchod a tedy větší odolnosti vůči obchodním válkám USA s jinými zeměmi uzavírají pro USA výhodnější obchodní smlouvy.

Nepříznivým důsledkem obchodních válek je omezení mezinárodního obchodu, který je důležitým motorem růstu světové ekonomiky. S tím je spojená rovněž pro světovou ekonomiku škodlivá nejistota. Více postiženy jsou vůči světové ekonomice otevřenější ekonomiky (s větším podílem exportu na tvorbě hrubého domácího produktu).

Výnosová křivka stále v silné pozornosti trhu

Výnosy hlavních desetiletých státních dluhopisů USA ve čtvrtek vzrostly nad svá 15-měsíční minima. Výnosová křivka mezi tříměsíčními státními pokladničními poukázkami USA a desetiletými státními dluhopisy USA ale zůstala inverzní.

Stabilizace dluhopisové trhu pomohla akciové burze poté, co je výnosová inverze (výnosy delších termínů jsou nižší než výnosy kratších splatností) dříve oslabila.

Poklesy akciového trhu vyvolaly obavy slábnoucí růst světové ekonomiky a s tím spojená inverze pozorně sledované části výnosové křivky státních dluhopisů USA. Tato inverze bývá předzvěstí hospodářské recese.

Prohlubující globální slabost průmyslu nastartovala výnosovou inverzi

Výnosy čelního desetiletého státního dluhopisu USA v pondělí klesly na svou nejnižší úroveň od prosince 2017. Inverze výnosové křivky mezi tříměsíční státní pokladniční poukázkou USA a desetiletým státním dluhopisem USA se v pondělí dále zvýraznila s tím jak investoři pokračovali v úvahách nečekaně silného zmírnění monetární politiky Fedu na jeho zasedání úrokových sazbách 20.-21.3.

Zvětšení slabosti průmyslu hlavně Evropy ale i USA vedla k inverzi výnosů státních dluhopisů USA. Výnosy tříměsíčních státních pokladničních poukázek USA poprvé od roku 2007 (období začínající světové hospodářské a finanční krize) překonaly výnosy jejch desetiletých státních dluhopisů. To dále akcelerovalo starosti globálního hospodářského oslabení.

Aktivita průmyslu dle indexů PMI hlavně Evropy ale i USA se v březnu meziměsíčně ponořila do ještě větší slabosti, než se předpokládalo, v Japonsku pokračovala drobná recese průmyslu. To zvětšilo nebezpečí poklesu růstu světové ekonomiky a jejích hlavních hospodářských center či v případě Evropa přímo hospodářské recese (potvrzený pokles ekonomické aktivity).

Světová ekonomika je stále pod tlakem nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu včetně obchodních a celních válek. Druhým důvodem, který sráží hlavně ekonomiku USA jsou vyšší úrokové sazby. A třetím faktorem nejistot a slabost je stále nejasné generační odcházení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie, které oslabuje hlavně ekonomiku Evropy. Nejistota snižuje spotřebu a investice domácností a firem a tím i ekonomickou aktivitu.

Slabost ekonomického růstu či hospodářská recese vedou k poklesu výkonnosti růstu ekonomiky, její výnosnosti a výnosnosti jejích finančních trhů a taky vedou centrální banky k uvolňování monetární politiky s cílem posílit ekonomickou aktivitu. Podpůrná monetární expanze je realizována redukcí úrokových sazeb. Proto nepříznivý ekonomický výhled vede k inverzi výnosové křivky, kdy trhy předpokládají v budoucnu pokles úrokových sazeb. Výskyt výnosové inverze státních dluhopisů USA tak vede k predikci případně obavám světové hospodářské slabosti v podobě poklesu růstu ekonomiky či hospodářské recesi. Řada investorů, obchodníků a ekonomů inverzi výnosové křivky považuje za indikátor hospodářské recese pravděpodobně během 1 - 2 let.

Trh znepokojen opatrností centrálních bank

Obavy trhů z prohloubení ekonomické slabosti posledních čtvrtletí a výnosovou inverzi podnítily i hlavní světové centrální banky, Federální rezervní systém USA a Evropská centrální banka. Obě instituce v březnu na pozadí hospodářské slabosti až nečekaně silně snížily výhled zvyšování úrokových sazeb (Fed odstranil výhled dvou letošních zvýšení o 1/4 procentního bodu a již posun své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate nečeká, ECB posunula výhled možné zvýšení své hlavní úrokové sazby z letošního druhého pololetí na začátek příštího roku) a i dalšími zákroky překvapivě razantně zmírnily svoji monetární politiku. Vedle pomoci svým ekonomikám resp. světovému hospodářství obě banky vznesly otazníky, nejistoty a starosti, jaký je skutečný stav a pravděpodobný vývoj hospodářství.

V závěru minulého roku trhy naopak znepokojovala důvěra v solidně rostoucí ekonomiku, která ale tlačila výnosy desetiletého státního dluhopisu přes 3 %, tedy k možná abnormální výnosnosti a současně monetární restrikci v podobě nadměrného zdražení peněz. To hrozilo utlumit ekonomickou aktivitu. Nyní jsou ale starosti opačné, trh se s poklesem úrokových sazeb delších termínů obává hospodářské recese. Výnos desetiletého státního dluhopisu USA se v pondělí pohyboval kolem 2,4 %.

Z pohledu akciových sektorů, inverze výnosů v podobě očekávání poklesu úrokových sazeb snižuje akcie finančních institucí. Pokles úrokových sazeb totiž redukuje jejich rozpětí úrokových sazeb úvěrů a depozit a tím i jejich ziskové marže a tím i jejich tržby, zisk, výsledky a aktivitu a tím i ceny jejich akcií.

Burza uvítala odstoupení ředitele Wells Fargo růstem akcií banky

Akcie sektoru diskreční spotřeby ve čtvrtek vzrostly 0,6 % s pomocí zisků akcií firmy vyrábějící oděvy PVH. Vlastník řady známých producentů modních oděvů včetně Tommy Hilfiger, Calvin Klein předpovídá celoroční očištěný zisk a tržby nad očekáváním Wall Streetu.

Ve čtvrtek akciový index širšího trhu S&P 500 posílil 0,4 % na 2 815 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vzrostl 0,4 % na 25 717 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite získal 0,4 % na 7 669 bodů.

Své majitele ve čtvrtek na burzách USA změnilo kolem 6,27 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,54 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale v lednu, únoru i březnu volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Po zavření trhu akcie banky velké bankovní čtyřky USA Wells Fargo vzrostly 2,7 % poté, co banka oznámila, že její ředitel Tim Sloan okamžitě rezignuje. Jde o druhého ředitele banky opouštějícího banku v důsledku v rámci banky plošného skandálu nekalých prodejních praktik. Banka otevírala svým klientům účty bez jejich souhlasu a nabízela jim produkty, které nepotřebovali.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web