Akcie

Wall Street posílil více než 2 % s výsledky firem a ekonomiky

Středa 17. říjen 2018 13:05

Akcie USA v úterý posílily více než 2 %. Akciová burza se odrazila po nedávných prudkých výprodejích. Pomohly k tomu akcie technologií, po výsledcích rostly silně akcie Netflixu.

K růstu cen akcií přidaly též příznivé firemní výsledky velkých hlavních firem včetně UnitedHealth Group a Goldman Sachs začínající firemní výsledkové sezóny USA. K růstu akcií přispěla i solidní ekonomická data.

3 hlavní akciové indexy Wall Streetu v úterý zapsaly své největší denní procentuální zisky od března. Další významný akciový index Russell 2000 agregující firmy s nižší tržní kapitalizací se dokonce pyšní svým největším denním ziskem za poslední téměř dva roky.

Zisky akciové burzy znamenají částečné oživení ze současného silného poklesu Wall Streetu z rekordních úrovní. Po těch trh sahal ještě na přelomu září a října. Index S&P 500 minulý týden vykázal svůj největší týdenní pokles od března.

Prudké poklesy bývají spojeny se silným vzestupem volatility. Podle některých pozorovatelů není zřetelné, že současná zvýšená volatilita pominula. Vzestup akcií lze připsat i technickému důvodu. Akciový trh byl po poklesech již značně přeprodaný. S tím souvisí i intenzita tohoto růstu. Ta je patrně funkcí více než čehokoliv jiného síly pohybů resp. poklesů akciové burzy tento měsíc.

Technologie opět daly burze směr

Akciový růst v úterý vedly technologie, které v současné korekci těžce padly. Vedle nich byl hlavním tahounem úterního růstu akciové burzy sektor zdravotní péče. Shodou okolností tyto dva sektory tento rok táhnou růst indexu S&P 500. Všech 11 hlavních sektorů indexu S&P 500 v úterý posílilo.

V mimoburzovním obchodování po zavření akciové burzy akcie Netflixu značně rostly. K růstu došlo krátce po kvartální zprávě firmy vysílající videa. Akcie Netflixu patří k ostře sledované skupině akcií FAANG (Facebook, Apple, Amazon.com, Netflix, Alphabet, matka Google). Jde dlouhodobě o skupinu prestižních růstových akciových tahounů, které vydatně pomáhaly akciovým titulům posunout hlavní akciové indexy k rekordním výšinám.

K úternímu nákupnímu sentimentu akcií technologického sektoru přispěly i růst akcií Adobe. Akcie Adobe končily úterý v silném profitu 9,5 %. Došlo k tomu po schůzce analytiků této softwarové společnosti.

Silné výsledky bank

Hlavní investiční banky Goldman Sachs a Morgan Stanley reportovaly kvartální zisky, jež překonaly odhad trhu. Výsledkům pomohly silná data obchodování s akciemi a rovněž aktivit úpisu akcií. Data zpečetila silný kvartál největších bank USA. Akcie bank tradičně firemní výsledkovou sezónu USA otevírají. Vzhledem k jejich strategickému významu v ekonomice jako zdroji kapitálu signalizují tendence jednak celé výsledkové sezóny a taky ekonomické aktivity celé ekonomiky. Z toho důvodu jsou jejich výsledky nadějným signálem. Akcie Goldman Sachs posílily 3,0 % a akcie Morgan Stanley vyskočily 5,7 %. 

Akcie BlackRocku klesly 4,4 %. Největší správce aktiv na světě oznámil svou nejnižší aktivitu s akciemi, dluhopisy a s jinými dlouhodobými investicemi od druhého čtvrtletí 2016.

V segmentu zdravotní péče akcie společnosti diverzifikované produktové nabídky Johnson & Johnson posílily 1,9 % a akcie pojišťovny UnitedHealth Group vzlétly 4,7 %. Růsty obou akciových titulů byly podpořeny kvartálními výsledky obou firem.

Investoři čekají další silný kvartál korporátních výsledků. Obchodníci doufají, že korporátní zprávy mohou uklidnit trhy rozjitřené obavami tlaků globálního obchodu a rostoucích výnosů dluhopisů. Zisky firem indexu S&P 500 třetího čtvrtletí dle I/B/E/S (Institutional Broker’s Estimate System) Refinitivu mají posílit 21,8 %.

Firemní výsledky jsou tento rok velkou, zřejmě největší oporou akciového trhu. Firemní výsledková sezóna vůči rizikům akciové burzy tak momentálně pro trh je značně důležitá. Zatím (firemní výsledková sezóna teprve začíná) a zvlášť v úterý Wall Street výsledkovou sezónu může hodnotit jako dobrou.

Nadprůměrně posílil i Walmart

Průmyslová výroba USA v září vzrostla čtvrtý měsíc v řadě. Pomohly jí k tomu růsty produkce zpracovatelského a těžebního průmyslu. Podle jiných data objem nových pracovních pozic v srpnu dosáhl rekordního maxima.

Hlavní akciové indexy širšího trhu S&P 500 a blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vzrostly 2,2 % na 2 810 resp. na 25 798 bodů a hlavní akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite poskočil 2,9 % na 7 645 bodů. Na burzách USA se v úterý zobchodovalo 7,5 mld. akcií. Za posledních 20 obchodních dnů poznamenaných zvýšenou volatilitou spojených s rostoucí obchodní aktivitou měnilo majitele dle denního průměru 7,9 mld. akcií. Během tohoto období, zvláště rušný minulý týden v němž akcie padaly, denní obchodní objemy kulminovaly kolem 11 mld. obchodovaných akcií. Ovšem za normálních tržních podmínek jsou obchodní objemy v průměru nižší. Z tohoto pohledu úterní obchodní aktivita byla v dlouhodobém srovnání stále nadprůměrná.

Akcie Walmartu posílily 2,1 %. Ředitel společnosti žádal investory o revizi jejich pohledu na aktivitu firmy.

Akcie průmyslového distributora W W Grainger propadly 11,9 % po svém reportu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web