Akcie

Wall Street před zasedáním Fedu monetární politiky vzrostl

Úterý 19. březen 2019 13:22

Akcie bank a technologických firem pomohly Wall Streetu v pondělí posílit. Naopak hlavní akciové indexy Spojených států amerických brzdily akcie Boeingu a Facebooku.

Investoři rovněž čekají na dvoudenní zasedání centrální banky USA monetární politiky, jehož verdikt bude vynesen 20.3. Trh čeká na potvrzení Fedu jeho “trpělivé” monetární politiky, tedy politiky spíše stagnujících úrokových sazeb.

Minulý týden byl pro hlavní akciový index USA S&P 500 z pohledu výkonnosti nejrůstovější od listopadu. Pondělní obchodní seanci tento čelní akciový index USA zakončil 3,3 % pod svým rekordním maximem ze září. Všechny tři hlavní akciové indexy USA v pondělí zavřely v zisku.

Osm z jedenácti hlavních akciových sektorů indexu S&P 500 uzavřelo pondělní obchodování v zisku. Největší procentuální zisky v pondělí vykázaly sektory energie, diskreční spotřeba a finance.

Fed nezmění úr. sazby

Se zasedáním monetární politiky centrální banky největší ekonomiky světa je spojena nejistota. Událost totiž dává primární klíčový signál potenciálu dalšího vývoje úrokových sazeb a proto investoři před rozhodnutím Fedu monetární politiky včetně úrokových sazeb jsou méně obchodně aktivní a vyčkávají.

Předpokládá se, že hlavní úroková sazba změněna nebude a taky, že Fed potvrdí komentář “trpělivé” monetární politiky. Ta je založena na zmírnění a zpomalení resp. (po)zastavení dosud postupného zvyšování úrokových sazeb Hlavní pozornost trhu bude směřovat k výhledu optimální monetární politiky centrální banky. Trh bude rovněž v této souvislosti zajímat výhled redukce cenných papírů nakoupených v době kvantitativního uvolňování v předchozích letech.

Tendence zbrždění zvyšování úrokových sazeb vyvstala v posledních měsících kvůli zpomalení růstu ekonomiky a nejistotám možného dosažení neutrální rovnovážné úrokové sazby a globálním rizikům v podobě obchodních válek, Brexitu a s tím souvisejícícho zpomalení růstu světové ekonomiky a jejích hlavních hospodářských center, hlavně Evropy ale i Číny.

Sníží Fed ve výhledu zvyšování úr. sazeb?

V posledních prosincových makroekonomických projekcích Fed snížil výhled letošního zvýšení své hlavní úrokové sazby o 0,25 procentního bodu vůči své předchozí zářijové projekci z 0,75 procentního bodu na 0,5 procentního bodu. Momentálně trh čeká menší zvyšování cíle hlavní úrokové sazby Fedu Federal Funds Rate než sám Fed včetně možnosti jeho stagnace. Proto se i od centrální banky čeká, že svůj výhled jeho zvyšování sníží. Jak moc je jednou z hlavních otázek tohoto tématu.

Fed v posledních kvartálech snižoval svou bilanci cenných papírů. Tím však současně stahoval peníze z oběhu a utahoval monetární politiku. V souladu s novým kursem opatrnější monetární politiky centrální banka již naznačila, že během roku zastaví tyto prodeje a že v této souvislosti ještě předtím představí podrobnosti tohoto plánu.

Monetární politika trpělivosti se změnami úrokových sazeb bude podle našeho názoru platit minimálně do pololetí. Pak bude záležet na vývoji ekonomické aktivity. Větší změny úrokových sazeb ale nečekáme ani v dalších kvartálech. Pokud ekonomika nadále solidně poroste, což je náš předpokládaný scénář, čekáme, že zvýšení hlavní úr. sazby Fedu bude již pouze mírné.

Pokles akcií Boengu se vrátil

Denní zisk hlavního akciového indexu USA Dow Jones Industrial Average byl nicméně v pondělí v nebezpečí. Protivítr růstových plachet způsobily opět Boeing. Akcie firmy v pondělí klesly 1,8 %. Firma čelí rostoucí kontrole po fatální havárii civilního osobního stroje Boeingu v Etiopii 10. března. Pokles akcií světově největšího producenta letadel se v pondělí obnovil a nejvíce zbrzdil růst indexu Dow Jones Industrial Average. Minulý týden po katastrofě akcie firmy odepsaly 10,3 %.

Akcie společnosti jsou již týden pod silným prodejním tlakem kvůli odstavení komerčních letounů zmíněného typu po jejich fatálních haváriích v říjnu v Etiopii a v březnu v Indonésii, které vykazují známky podobnosti. K nejprodávanějším letadlům Boeingu patří právě 737 MAX. Řada aerolinek tak váhá s objednávkami tohoto typu letadel a rovněž zvažuje požadavky kompenzace ušlých zisků kvůli odstávce letadel 737 MAX, což poškozuje výhled tržeb, zisků a výsledků Boeingu a tím i jeho akcie. Vzrostl tak tlak na korporaci, aby rychle podpořila důvěru v bezpečnost těchto letadel.

Vyhlídka, že Organizace zemí exportujících ropu OPEC prodlouží redukci nabídky ropy poslala ceny surové ropy na 4-měsíční maximum. To podpořilo akcie firem sektoru energie. Akcie bankovního sektoru pozvedly zprávy nadcházejících primárních emisí akcií (IPO), zejména společnosti přepravy nelicencované taxi služby resp. sdílené přepravní služby Lyft.

Facebook pod palbou nepříznivých zpráv

Největší procentuální ztráty vykázal v pondělí sektor komunikačních služeb. Důvodem tohoto vývoje byl pokles akcií Faceboooku. Ty v pondělí ztratily 3,4 % poté, co místopředseda Evropské komise EU řekl, že “v určitém momentu” budeme muset regulovat” velké technologické firmy a společnosti sociálních médií s cílem chránit občany.

Navíc významný analytik Needhamu snížil rating akcie na “držet” z “kupovat”.

Akcie Facebooku v pátek ztratily 2,5 %. Předtím ve čtvrtek večer gigant sociálních médií oznámil, že se ředitel produktů Facebooku Chris Cox rozhodl odstoupit. Společnost se snaží o nové vedení jako součást svého nového směru k šifrované integrované komunikační síti.

Akcie Facebooku hlavně v závěru minulého týdne odepsala téměř 5 %. Návrh kandidátky Demokratické strany Elisabeth Warrenové na rozštěpení velkých technologických firem drtících konkurenci předchozí týden ještě akcie Facebooku přešly se ziskem. Největší globální výpadek firmy v historii včetně platforem Whatsapp, Instagram a Messenger po celém světě, kdy služby mnoho hodin nebyly dostupné a rovněž vysílání přímého přenosu teroristických vražd na Novém Zélandu již ale akcie srazilo. Firma bude uset posílit kapacity provozu a monitoringu a odstraňování škodlivého obsahu.

Pokles akcie Facebooku se krátce navýšil a akcie matky Googlu Alphabetu oslabily poté, co Washington Post reportoval, že čelní autority USA signalizují, že chtějí zakročit proti těmto a jiným společnostem. Státům se nelbí nadměrná velikost těchto firem a s tím související jejich možné monopolní postavení, jejich postoj k bezpečnosti administrace sociálních sítí a internetových aplikací a rovněž zabezpečení před kyberútoky ze zahraničí (ovlivnění voleb USA 2016 Ruskem, údajné aktivity Číny, Íránu apod.). Facebooku, Alphabetu a podobným velkým firmám internetu a sociálních médií tak hrozí regulace, omezení, větší zpoplatnění či dokonce jejich rozdělení. To by snížilo jejich ziskové marže.

Akcie Applu zpevnily s novinkami

Akcie Applu v pondělí posílily 1 %. Firma investory překvapila představením nové iPadu. Čeká se, že společnost 25. března bude prezentovat vysílací službu.

Akcie dodavatele Applu firmy Synaptics v pondělí propadla 22,6 %. Předcházelo tomu snížení ratingu firmy společností Mizuho na “neutrální” z “kupovat”.

Akcie Goldman Sachs a Citigroup v pondělí posílily 2,1 % resp. 1,1 % po zprávě, že obě banky pomáhají dvěma největším bankám Německa Deutsche Bank a Commerzbank s potenciálním spojením za více než 28 mld. USD.

Akcie Amazon.com v pondělí zesílily 1,7 %. Růst akcie pomohl růstu akciového sektoru diskreční spotřeby.

V pondělí akciový index širšího trhu S&P 500 posílil o 0,4 % na 2 833 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vzrostl 0,3 % na 25 914 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite zpevnil 0,3 % na 7 714 bodů.

Své majitele v pondělí na burzách USA změnilo kolem 6,84 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,54 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a poklesy akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry nicméně v lednu, únoru i březnu volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web