Akcie

Wall Street přes pokles Boeingu zastavil pětidenní klesající sled

Úterý 12. březen 2019 12:51

Akcie Spojených států amerických v pondělí posílily. Akcie technologického sektoru vedly plošný obrat akciového trhu po pěti ztrátových obchodních seancích v řadě.

Pokles akcií Boeingu po letecké katastrofě letounu firmy v Etiopii ale omezil růst hlavního akciového indexu USA Dow Jones Industrial Average.

Hlavní akciový index USA S&P 500 minulý týden klesl nejvíce od konce roku 2018 po slabší zprávě zaměstnanosti v podobě nečekaně silného zpomalení růstu zaměstnanosti ale i po jiných datech. Od začátku roku ale díky růstu hlavně v lednu a taky únoru ale index je v zisku kolem 11 %.

Akcie Applu v pondělí vzrostly 3,5 % poté, co Merrill Lynch Bank of America zvýšil hodnocení akcií producenta iPhonů na “Koupit”. Apple rovněž pozval média do Divadla Stevea Jobse ve svém firemním areálu v Cupertinu v Kalifornii. Dříve zdroje agentuře Reuters sdělili, že Apple chce v dubnu zahájit vysílací televizní službu, která bude pravděpodobně zahrnovat předplatitelskou televizní službu.

Akcie producenta čipů Nvidie v pondělí vyskočily. Předtím firma uzavřela koupi izraelského designéra čipů Mellanox Technologies za 6,8 mld. USD. Akcie této firmy v pondělí rovněž rostly.

Boeing po pádu letadla v Etiopii v problémech

Boeing je světovým největším producentem letadel. Firma se v posledních letech orientuje i na kosmické projekty. Akcie Beingu jsou tento rok v převahou nejrůstovější akcií indexu Dow Jones Industrial Average. V pondělí ale po víkendové fatální nehodě své hlavní výkladní lodě, komerčního letounu 737 MAX 8 Ethiopeian Airlines akcie odepsala 5,3 % na 400,01 USD. Je to nejsilnější denní procentuální ztráta akcie od 29.10. Ethiopeian Airlines jsou státním podnikem a hlavním leteckým dopravcem země.

Strhující poklesy akcie Boeingu přicházejí poté, co řada aerolinek pozastavila provoz jejich nových osobních 737 MAX 8. letecká havárie tohoto typu letadla je již druhým případem za posledního půl roku. V říjnu do cíle v Indonésii nedoletělo letadlo Boeingu 737 MAX 8 společnosti Lion Air. Podobně jako v etiopském případě nikdo pád letadla nepřežil.

Pro akcii Boeingu nyní bude rozhodující, jestli mezi nehodami existuje systémová souvislost. Pokud ano, může to do vyřešení problému ohrozit provoz těchto typů letadel a vzhledem k jejich podílu na produkčním programu Boeingu vážně zasáhnout hospodaření firmy. Tím více, pokud vina padne na firmu.

Akcie Boeingu vykázala svůj nejsilnější denní obchodní objem od července 2013. Podařilo se jí zavřít značně nad svým denním minimem obchodní seance 365,55 USD. Přesto se její oslabení podepsalo na indexu Dow Jones Industrial Average, který vykázal jen polovinu zisku indexu S&P 500.

Signál rozpočtu 2020 USA pomohl zbrojovkám

Prezident USA Donald Trump Kongresu USA sdělil, že omezí financování zahraniční pomoci a ministerstva zahraničí. Slíbil rovněž zvýšit výdaje na vojenské účely a na stavbu zdi, kterou chce postavit na jižní hranici USA s Mexikem z rozpočtu roku 2020. Jde o první krok prezidenta v jeho dalším souboji o finance s Kongresem. Akcie zbrojovek General Dynamics, United Technologies a Textron po zprávě rostly.

V pondělí akciový index širšího trhu S&P 500 přišel o 0,2 % na 2 743 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average klesl 0,1 % na 25 450 bodů a ak.ciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite ztratil 0,2 % na 7 408 bodů.

Své majitele v pondělí na burzách USA změnilo kolem 7,1 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,3 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a poklesy akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry nicméně v lednu a únoru volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web