Akcie

Wall Street přišel o zisky s problémy obchodních rozhovorů

Středa 20. březen 2019 13:18

Hlavní akciový index Spojených států amerických S&P 500 v úterý končil na stejné hodnotě jako v pondělí.

Optimismus investorů, že Fed potvrdí zmírnění své monetární politiky a ve výhledu omezí očekávané zvyšování své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate byl vyvážen zprávami vznikajících neshod v probíhajících obchodních rozhovorech dvou největších ekonomikm světa USA a Číny.

Obecně však obchodníci spíše nevstupují do nových obchodů a stávající zavírají před významnou událostí s řadou nejistot, zasedáním Fedu monetární politiky včetně cíle své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate. Taky proto denní výkonnost hlavních akciových indexů USA byla blízko nuly.

Hlavní index prestižních akcií USA Dow Jones Industrial Average ve středu přišel o čtyřdenní šňůru zisků. Hlavní akciový index technologických akcií Nasdaq Composite v úterý dokulhal k zisku těsně přes zavřením standardního denního obchodování primárního akciového trhu.

Všechny tři hlavní akciové indexy USA v úterý oslabily finanční akcie. Hlavní akciové indexy USA neudržely úvodní zisky po zprávě Bloombergu, že Čína se ohrazuje vůči požadavkům USA obchodních rozhovorů. Podle některých obchodníků Čína ustupuje ze svých slibů resp. podmínek obchodních jednání.

Fed nezmění úr. sazby

Centrální banka USA 19.3. zahájila své dvoudenní rozhodování monetární politiky včetně úrokových sazeb. Rozhodnutí zveřejní Fed dnes 20.3. v 19.00 SEČ. Po novém roce vzhledem k rizikům ekonomiky a poklesu jejího růstu Fed hovoří o “trpělivosti” monetární politiky, tedy o její opatrnosti. Její rozsah budou trhy pozorně hodnotit. Trh čeká na potvrzení Fedu jeho “trpělivé” monetární politiky, tedy politiky spíše stagnujících úrokových sazeb, přinejmenším na této březnové schůzce centrální banky monetární politiky.

Se zasedáním monetární politiky centrální banky největší ekonomiky světa je spojena nejistota. Událost totiž dává primární klíčový signál potenciálu dalšího vývoje úrokových sazeb a proto investoři před rozhodnutím Fedu monetární politiky včetně úrokových sazeb jsou méně obchodně aktivní a vyčkávají.

Předpokládá se, že hlavní úroková sazba změněna nebude a taky, že Fed potvrdí komentář příznivého ekonomického vývoje a jeho výhledu včetně jeho rizik a zmínku “trpělivé” monetární politiky. Ta je založena na zmírnění a zpomalení resp. (po)zastavení dosud postupného zvyšování úrokových sazeb a tedy i utahování monetární politiky nejen úrokových sazeb ale i redukce její bilance cenných papírů. Hlavní pozornost trhu bude směřovat k výhledu optimální monetární politiky centrální banky resp. cíle její hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate. Trh bude rovněž v této souvislosti zajímat výhled redukce bilance cenných papírů nakoupených v době kvantitativního uvolňování v předchozích letech.

Tendence zbrždění zvyšování úrokových sazeb vyvstala v posledních měsících kvůli zpomalení růstu ekonomiky a nejistotám možného dosažení neutrální rovnovážné úrokové sazby a globálním rizikům v podobě obchodních válek, Brexitu a s tím souvisejícícho zpomalení růstu světové ekonomiky a jejích hlavních hospodářských center, hlavně Evropy ale i Číny.

Sníží Fed ve výhledu zvyšování úr. sazeb?

V posledních prosincových makroekonomických projekcích Fed snížil výhled letošního zvýšení cíle své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate o 0,25 procentního bodu vůči své předchozí zářijové projekci z 0,75 procentního bodu na 0,5 procentního bodu. Momentálně trh čeká menší zvyšování cíle hlavní úrokové sazby Fedu Federal Funds Rate než sám Fed včetně možnosti jeho stagnace. Proto se i od centrální banky čeká, že svůj výhled jeho zvyšování sníží. Jak moc je jednou z hlavních otázek tohoto tématu. Předpokládáme, že Fed tak jako v případě prosincové projekce sníží výhled letošního zvyšování cíle své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate o 0,25 procentního bodu. Čekal by tak letos již jen jedno jeho zvýšení o 0,25 procentního bodu.

Fed v posledních kvartálech snižoval svou bilanci cenných papírů. Tím však současně stahoval peníze z oběhu a utahoval monetární politiku. V souladu s novým kursem opatrnější monetární politiky centrální banka již naznačila, že během roku zastaví tyto prodeje a že v této souvislosti ještě předtím představí podrobnosti tohoto plánu.

Monetární politika trpělivosti se změnami úrokových sazeb bude podle našeho názoru platit minimálně do pololetí. Pak bude záležet na vývoji ekonomické aktivity. Větší změny úrokových sazeb ale nečekáme ani v dalších kvartálech. Pokud ekonomika nadále solidně poroste, což je náš předpokládaný scénář, čekáme, že zvýšení hlavní úr. sazby Fedu bude již pouze mírné.

Ford dává podpoří produkci ziskových SUV a jeho akcie vzrostly

Akciové sektory veřejných služeb a financí ve středu utržily největší procentuální ztráty. Obě odvětví patří mezi osm (z 11 hlavních) akciových sektorů indexu S&P 500, které končily úterní obchodování v červeném.

Akcie Ford Motor v úterý vzrostly 1,5 % poté, co automobilka oznámila, že v USA posílí produkci svých vysoce ziskových vozů SUV.

Akcie firmy platformy doručování potravin online Grubhub v úterý oslabily 8,4 %. Poklesu akcií předcházelo varování regionální banky Keybanc nižších spotřebitelských výdajů a úbytku uživatelů.

Plány Nvidie ocenil trh růstem jejích akcií 4 %

Akcie producenta čipů Nvidie končily středu ziskem 4 %. Předtím byla uzevřejněna zpráva, že společnost se spojila se Softbank Group a LG Uplus s cílem rozmístit cloud herní servery v Japonsku a Jižní Koreji během tohoto roku.

Nvidia v úterý nejvíce podpořila Index PHLX Semiconductor Sector (SOX) akciové burzy Philadelphia. Ten letos vysokočil skoro 22 %.

V úterý akciový index širšího trhu S&P 500 stagnoval na 2 833 bodech, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average klesl 0,1 % na 25 887 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite zpevnil 0,1 % na 7 724 bodů.

Své majitele v úterý na burzách USA změnilo kolem 7,33 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,56 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a poklesy akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry nicméně v lednu, únoru i březnu volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web