Akcie

Wall Street přivítal trpělivost Fedu se zvyšováním úr. sazeb růstem

Čtvrtek 31. leden 2019 22:10

Akciový trh USA ve středu silně vzrostl. Zisky Wall Street ještě značně navýšil poté, co centrální banka nově v prohlášení uvedla, že bude tento rok trpělivá s dalším zvyšováním úrokových sazeb.

Fedu se tak aspoň v nejbližších hodinách podařilo uklidnit investory znepokojené ze zpomalujícího růstu ekonomiky. Fed jinak svou hlavní úr. sazbu Federal Funds Rate nezměnil podle očekávání trhu.

Společně s kvartálními výsledky Applu, které nenaplnily pesimistická očekávání trhu komentáře centrální banky pomohly Wall Streetu zvrátit dva ztrátové obchodní dny. Tyto poklesy akciové burzy vyvolala varování výsledků hospodaření firem-lídrů akciového trhu USA svých výsledků. Upozornění firem naznačila větší dopad zpomalení růstu ekonomiky Číny.

Fed navíc v projevu starostí a varování ze zpomalení růstu ekonomiky, volatility akciových trhů a rekordně dlouho částečního zavření vládních úřadů vyřadil ze zasedání monetární politiky včetně úrokových sazeb 18.-19. prosince stanovisko přibližné rovnováhy rizik ekonomického výhledu. Navíc centrální banka vynechala názor vhodnosti, výhled a příslib dalšího zvyšování své hlavní úr. sazby. V komentáři již hovoří pouze úpravách, nikoliv zvyšování úrokových sazeb.

Centrální banka rovněž uvedla, že může, “ve světle ekonomického a finančního vývoje" změnit rychlost redukce své bilance aktiv resp. nakoupených dluhopisů z doby hospodářské slabosti následující po světové finanční krizi v letech 2008 - 2009. V posledních letech se s posílením ekonomického růstu Fed snaží svoji bilanci rozprodat. Jenže paralelně se zvyšováním úr. sazeb zvýšená nabídka dluhopisů na trhu ještě více odčerpává nabídku peněz a tím i utlumuje ekonomickou aktiivtu, růst a tržby a zisky firem.

V posledních měsících jsou akciové trhy více znepokojeny globální ekonomikou a jejím vývojem. Firemní výsledky USA ukázaly, že firmy včetně Applu, Intelu a Caterpillaru vážně pociťují slabost plynoucí z klesající expanze ekonomiky Číny. Ta je zasažena nejistotami obav nebezpečí mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu včetně obchodních a celních válek. Ty iniciovaly USA vůči svým hlavním obchodním partnerům kvůli nespokojenosti poměrů světového obchodu.

Proto závěry zasedání Fedu jsou pro trhy dobrou zprávou z několika úhlů pohledu. Výhled zvyšování úr. sazeb se snížil, Fed více akcentuje rizika a flexibilitu redukce své bilance.

Akcie Applu v úterý vyskočili 6,8 %. Firma reportovala prudký růst aktivity služeb. Zpráva tak snížila obavy trhu o vývoj firmy poté, co firma začátkem roku varovala, že tržby čtvrtého kvartálu minulého roku nedosáhnou na tržní očekávání.

Boeing výsledky nadchl

Akcie Boeingu v úterý zpevnily 6,3 %. Největší producent letadel světa totiž předpověděl celoroční zisk a cash flow nad odhadem trhu. Letecká doprava prožívá v současnosti boom. Společnosti se rovněž dařírychleji produkovat produkci modelu letadel 737.

Ve středu akciový index širšího trhu S&P 500 ztratil 0,2 % na 2 640 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vzrostl 0,2 % na 24 580 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite klesl 0,8 % na 7 028 bodů.

Své majitele ve středu na burzách USA změnilo kolem 6,9 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,6 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a poklesy akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry nicméně v lednu volatilitu i obchodní objemy poněkud redukuje.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web