Akcie

Wall Street s Cyber Monday posílil

Úterý 27. listopad 2018 14:35

Akcie USA se v pondělí odrazily k růstu. Investoři po výprodejích akcií v minulém týdnu využili snížených cen akcií. Očekávání silných online tržeb svátku Dne díkůvzdání posílila akcie maloobchodníků.

Akcie e-commerce giganta Amazon.com, který je čelním reprezentantem online nákupů posílily 5,3 %.

Hlavní akciové indexy USA S&P 500 a Dow Jones Industrial Average vzrostly kolem 1,5 %. Hlavní akciový index USA Nasdaq Comnposite přidal více než 2 %. Všechny tyto akciové indexy vykázaly své největší procentuální zisky za posledních přibližně tři týdny.

Index S&P 500 na konci pátku kótoval 10,2 % pod svým zavíracím rekordním maximem z 20.9. Potvrdil tak vstup do korekce. Index naposledy vstoupil do korekce, tedy do poklesu přesahujícího 10 %, začátkem února. Ještě předtím, koncem ledna, dosáhl na tehdejší rekordní maximum. Než index S&P 500 vystoupil na nový rekord koncem srpna, korekce trvala přibližně 7 měsíců. Současná korekce od historického maxima indexu trvá dva měsíce . Dohromady tak letošní korekce indexu S&P 500 trvá již devět měsíců.

Výsledková sezóna firem USA za třetí čtvrtletí již převážně skončila. Své výsledky oznámilo 97 % firem indexu S&P 500. Podle dat Refinitivu jich 78 % z nich dokázalo překonat tržní očekávání.

Restrukturalizační program posílil GM

Akcie General Motors posílily 4,8 %. Firma ohlásila zastavení produkce málo prodávaných autmobilových modelů. Uvedla též pokles zaměstnanosti. Jde o nejrazantnější restrukturalizační program od světové finanční krize v roce 2008.

Akcie Nvidie přidaly 5,6 % poté, co Credit Suisse zahájila pokrývání tohoto titulu producenta čipů růstovým výhledem.

V pondělí akciový index širšího trhu S&P 500 vzrostl 1,6 % na 2 673 bodů, akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average stoupl 1,5 % na 24 640 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite přidal 2,1 % na 7 082 bodů.

Své majitele v pondělí na burzách USA změnilo jen kolem 6,7 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 8,02 mld. akcií. Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita se přenáší i do listopadu. Svátky Dne díkůvzdání ji nicméně opět rozkolísaly.

Investoři již směřují pozornost na summit skupiny G20, dvaceti největších zemí světa v argentinském Buenos Aires. Ten se koná v pátek a v sobotu 30.11. a 1.12. Prezidenti dvou největších světových ekonomika a současně hlavních protagonistů obchodních válek, Donald Trump a Si Ťi-pching spolu mají hovořit. Dalšími horkými tématy jsou životní prostředí resp. globální oteplování, k němuž se USA po nástupu Trumpa do funkce prezidenta USA poněkud otáčí zády a neuznávají dříve sjednanou pařížskou multilaterální dohodu. Lídři států rovněž mohou diskutovat reformu Světové obchodní organizace WTO.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web