Akcie

Wall Street s dalším růstem výnosů dluhopisů klopýtl

Pátek 5. říjen 2018 15:55

Akciový trh USA oslabil s tím, jak výnosy státních dluhopisů USA pokračovaly v růstu na multiletá maxima. K tomu je vyzvala poslední série silných ekonomických dat. To ale současně znamená posílení obav růstu inflace.

Hlavní akciový index Dow Jones Industrial Average klesl poprvé v posledních šesti obchodních seancích. Hlavní akciové indexy S&P 500 a Nasdaq Composite oslabily nejvíce od 25. června. Výnos klíčového desetiletého státního dluhopis USA vyrostl na sedmileté maximum 3,232 %. Jeho denní růst byl navíc nejsilnější od prezidentských voleb USA v roce 2016. Tehdy vítězství Donalda Trumpa bylo předzvěstí naplnění jeho slibů fiskální expanze v podobě daňových škrtů. Ta sebou nese růst deficitu rozpočtu a státního dluhu.

Poslední ze skupiny silných makroekonomických dat tohoto týdne, které výnosy státních dluhopisů vynesly výše, byly žádosti o podporu v nezaměstnanosti a průmyslové zakázky. Žádosti o podporu v nezaměstnanosti klesl k blízkosti 49-letého minima. Předtím tento týden představitelé Fed včetně jeho guvernéra Jeromea Powella potvrdili sílu ekonomiky. Silná ekonomika sebou nese růst úrokových sazeb a úr. výnosů včetně výnosů státních dluhopisů.

Co ukáže důležitá zpráva zaměstnanosti?

Výsledky tak přiložily pod kotel očekávání a přesunuly zcela pozornost přímo k páteční měsíční zprávě zaměstnanosti za září resp. s revizemi za třetí čtvrtletí. Ekonomové čekají, že růst zaměstnanosti zůstane solidní. Zaměstnanost nadále solidně expanduje v průměru kolem 200 000 již řadu let. Tlak na kapacity volné pracovní síly zůstává značný.

Míra nezaměstnanosti zrcadlící volné kapacity nabídky pracovní síly má zůstat blízko rekordního minima. Indikátor má klesnout na 3,8 %. Této hodnoty přitom dosáhl už v květnu, čímž se dostal na minimum od roku 1969! Od té doby kolem této úrovně osciluje. Tento ukazatel potvrzuje sílu trhu práce.

Růst mezd má potvrdit rychlejší růst. Minulá zpráva zaměstnanosti značně překvapila hlavně nečekaně silným zrychlením růstu mezd. O překvapení jde jen zčásti, dosud totiž byly dlouhodobě růst mezd i jeho zrychlování spíš mírné. Na druhou stranu práce solidní růst ekonomiky a trhu práce vyčerpávají nabídku práce. Důsledkem obecně bývá zrychlení růstu mezd.

Jiné indikátory růstu mezd zatím nevykazují jednoznačnou tendenci. Spíše se shodují na tom, že růst mezd zůstává mírný. Další statistiky ukáží, jestli tato data znamenají změnu a akceleraci růstového trendu mezd nebo jak se v minulosti dělo půjde jen o přechodný výkyv.

Růst výnosů státních dluhopisů USA resp. úrokových výnosů peněžních a finančních trhů prospívá akciím finančních institucí i bank. Právě akcie tohoto sektoru byly jedním z několika světlých momentů včerejší obchodní seance. Hlavní úroková sazba je indikátorem podmínek finančního trhu včetně depozitních a úvěrových úrokových sazeb. Proto přímo ovlivňuje ziskové marže bank. Ty s růstem úrokových sazeb rostou a naopak s uvolněnou monetární politikou se úrokové rozpětí a tím i zisky bank snižují.

Akciová burza tento tento rok několikrát povážlivě zavrávorala v časech, kdy úrokové sazby rostly rychleji než investoři čekali.

Technologie ztrácí

K největším brzdám akciového trhu ve čtvrtek patřily akcie skupiny FAANG. Jde dlouhodobě o skupinu prestižních růstových akciových tahounů, které vydatně pomáhaly akciovým titulům posunout hlavní akciové indexy k rekordním výšinám. Ve čtvrtek tomu ale bylo jinak. Matka Google Alphabet oslabila 2,8 % a Netflix oslabil 3,6 %. Akcie Apple přišly o 1,8 % a Amazon.com ztratil 2,2 %. Obě společnosti popřely zprávu Bloomergu, že jejich systémy byly zasaženy počítačovými čipy nasazenými činskou rozvědkou. Trh se tak začal obávat, zda-li je zasaženo více částí globálního technologického nabídkového řetězce.

Index S&P 500 klesl 0,8 % na 2 902 bodů, index Dow Jones Industrial Average oslabil 0,8 % na 26 627 bodů a index Nasdaq Composite klesl 1,8 % na 7 880 bodů.

Akcie Eli Lilly přidaly 4,0 % poté, co její experimentální diabetický lék ve zkušební fázi vykazuje nadějné signály.

Akcie Constellation Brands získaly 5,4 %. producent piva Corona totiž zvýšil svoji celoroční předpověď zisku. Rovněž ziskem a tržbami druhého čtvrtletí překonal odhad trhu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web