Akcie

Wall Street s nadějemi mezinárodního obchodu posílil, 1Q nejrůstovější kvartál S&P 500 od 2009

Pondělí 1. duben 2019 13:13

Akcie Spojených států amerických v pátek zakončily poslední obchodní den prvního čtvrtletí růstem. Hlavní akciový index USA S&P 500 v prvním čtvrtletí vykázal svůj nejsilnější kvartální růst od roku 2009.

Akciím pomohl optimismus posledního kola obchodních rozhovorů mezi dvěma největšími ekonomikami světa, USA a Číny. Perspektiva skončení nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu v čele s protekcionismem včetně obchodních a celních válek již v blízkém výhledu posiluje investiční sentiment.

Obě strany uvedly pokrok obchodnjích rozhovorů, které v Číně skončily v pátek. Jednání zaměřená na vyřešení více než roční obchodní války byla USA popsána jako upřímná a konstruktivní. Čínská obchodní delegace vedená vícepremiérem Číny příští týden zamíří do USA k dalšímu kolu rozhovorů.

Akcie sektoru průmyslu, globalizovaného odvětví citlivého na dění mezinárodního obchodu v pátek vzrostly 1 %. Akcie producentů čipů, jejichž expozice tržeb vůči Číně je značná, v pátek rovněž posílily. Index PHLX Semiconductor Sector (SOX) akciové burzy Philadelphia v pátek vzrostl 1,6 %. Širší index sektoru technologií v pátek přibral 1 %.

Lyft zazářil silným debutem

Index S&P 500 v prvním čtvrtletí získal 13,1 %. Jde tak o nejrůstovější kvartál tohoto akciového indexu od třetího čtvrtletí 2009 v časech končící světové hospodářské a finanční krize. Z pohledu srovnání prvních kvartálů index S&P 500 posílil nejvíce od roku 1998.

Již jen za dva týdny zahajuje nová firemní výsledková sezóna USA, tentokrát prvního čtvrtletí. Investoři se připravují na možná první kvartální pokles zisků firem USA od roku 2016. Analytici podle dat Refinitivu čekají meziroční pokles čtvrtletních zisků 1,9 %.

Akcie začínající firmy sdílené taxi služby Lyft v pátek po svém debutu na akciové burze Nasdaq vystřelily vzhůru více než 20 %. Nakonec akcie v pátek vzrostla 8,7 %.

Akcie v prvním kvartálu nebývale silně vzrostly

Ve pátek akciový index širšího trhu S&P 500 posílil 0,7 % na 2 834 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vzrostl 0,8 % na 25 929 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite získal 0,8 % na 7 729 bodů.

Všechny tři hlavní akciové indexy USA za uplynulý týden vzrostly přinejmenším 1 %. V měsíčním porovnání za březen tyto akciové indexy vzrostly rovněž. Z pohledu kvartálu v prvním čtvrtletí index Dow Jones Industrial Average získal 11,2 %, což je jeho největší kvartální růst od roku 2013. Index Nasdaq Composite v prvním čtvrtletí posílil 16,5 %, což bylo nejvíce od roku 2012.

Své majitele v pátek na burzách USA změnilo kolem 7,41 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,52 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale v lednu, únoru i březnu volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web