Akcie

Wall Street s obavami globálního ekonomického oslabení silně ztratil

Pondělí 25. březen 2019 12:39

Akcie Wall Streetu v pátek prošly silným výprodejem. Všechny tři hlavní akciové indexy Spojených států amerických v pátek vykázaly své největší denní procentuální poklesy od 3. ledna.

Zesílení slabosti průmyslu hlavně Evropy ale i USA vedla k inverzi výnosů státních dluhopisů USA. To dále zesílilo starosti globálního hospodářského oslabení.

Pátek uzavřel pět rušných obchodních dnů. Hlavní akciové indexy USA, S&P 500, Dow Jones Industrial Average a Nasdaq Composite ovšem v týdenním součtu vůči závěru předchozího pátku oslabily.

Jen akcie sektoru veřejných služeb z 11 hlavních akciových sektorů indexu S&P 500 nekončilo závěrečnou obchodní seanci týdne v červeném.

Prohlubující globální slabost průmyslu vyvolala výnosovou inverzi

Aktivita průmyslu dle indexů PMI hlavně Evropy ale i USA se v březnu meziměsíčně ponořila do ještě větší slabosti, než se čekalo, v Japonsku pokračovala drobná recese průmyslu. To zesílilo nebezpečí poklesu růstu světové ekonomiky a jejích hlavních hospodářských center či v případě Evropa přímo hospodářské recese (potvrzený pokles ekonomické aktivity).

Globální ekonomika je stále pod tlakem nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu včetně obchodních a celních válek. Druhým důvodem, který sráží hlavně ekonomiku USA jsou zvýšené úrokové sazby. A třetím faktorem nejistot a slabost je stále nejasné generační odcházení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie, které umrtvuje hlavně ekonomiku Evropy. Nejistota utlumuje spotřebu a investice domácností a firem a tím i ekonomickou aktivitu.

Slabost ekonomického růstu či hospodářská recese vede centrální banky k uvolňování monetární politiky s cílem podpořit ekonomickou aktivitu. Podpůrná monetární expanze je realizována snižováním úrokových sazeb. Proto nepříznivý ekonomický výhled vede k inverzi výnosové křivky, kdy trhy čekají v budoucnu pokles úrokových sazeb. Výskyt výnosové inverze státních dluhopisů USA tak vede k predikci případně obavám globální hospodářské slabosti v podobě poklesu růstu ekonomiky či hospodářské recesi.

Slabá páteční průmyslová data pomohla vytvořit inverzi výnosů státních dluhopisů USA. Výnosy tříměsíčních státních pokladničních poukázek USA poprvé od roku 2007 (období začínající světové hospodářské krize) překonaly výnosy jejch desetiletých státních dluhopisů.

Inverzní výnosová křivka sráží akcie sektoru finance

Obavy trhů z prohloubení ekonomické slabosti posledních kvartálů a výnosovou inverzi podnítily i hlavní světové centrální banky, Federální rezervní systém USA a Evropská centrální banka. Obě instituce v březnu na pozadí ekonomické slabosti až nečekaně silně snížily výhled zvyšování úrokových sazeb (Fed odstranil výhled dvou letošních zvýšení o 1/4 procentního bodu a již posun své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate nečeká, ECB posunula výhled možné zvýšení své hlavní úrokové sazby z letošního druhého pololetí na pzačátek příštího roku) a i dalšími zákroky překvapivě razantně zmírnily svoji monetární politiku. Vedle pomoci svým ekonomikám resp. globálnímu hospodářství obě banky vznesly otazníky, nejistoty a starosti, jaký je skutečný stav a pravděpodobný vývoj hospodářství.

Z pohledu akciových sektorů, inverze výnosů v podobě očekávání poklesu úrokových sazeb sráží akcie finančních institucí. Pokles úrokových sazeb totiž snižuje jejich rozpětí úrokových sazeb úvěrů a depozit a tím i jejich ziskové marže a tím i jejich tržby, zisk, výsledky a aktivitu a tím i ceny jejich akcií.

Akcie finančních firem v pátek klesly 2,8 %. Jejich akcie minulý týden v týdením srovnání ztratily nejvíce od tržní silné tržní korekce druhé poloviny prosince.

Volatilita silně vzrostla

Nejsledovanější ukazatel očekávaných krátkodobých výkyvů indexu S&P 500, CBOE (Chicago Board Options Exchange) index volatility VIX v pátek vzrostl nejvíce za poslední dva měsíce.

Index VIX vzhledem k provázanosti volatility s tržní nestabilitou je přezdívaný jako index strachu investorů.

Volatilita má obecně tendenci růst v případě výraznějších poklesů trhu a sílení obchodních objemů. A naopak volatilita akciového trhu klesá s návratem kupců na trh. Novoroční oživení cen akcií při stále nadprůměrných obchodních objemech naopak volatilitu stlačilo.

Index zobrazuje teoretické očekávání volatility akciového trhu v blízké budoucnosti. Současná hodnota indexu VIX kótuje očekávanou anualizovanou změnu indexu S&P 500 během příštích 30 dnů. Index je vypočítán dle teorie založené na opcích z dat současného trhu s opcemi.

Nike nepřesvědčila výhledem

Akcie producenta sportovních oděvů a obuvi Nike v pátek oslabily 6,6 %. Společnost předtím oznámila, že její prodeje v Severní Americe nedosáhly na očekávání.

Prodejce luxusního zboží, např. šperků Tiffany sdělil, že čeká obnovení růstu zisků ve druhém pololetí tohoto roku a potvrdil své cíle fiskálního roku 2019. Současně tím poslal své akcie k pátečnímu zisku 3,1 %.

Akcie Boeingu, největšího světového producenta letadel a současně největšího vývozce USA do Číny v pátek pokračovaly v poklesu ztrátou 2,8 %. Důvodem je zrušení zákázek letadel Boeingu 737 MAX za 6 mld. USD indonéskými aerolinkami Garuda. Podle přepravce je důvodem obava cestujících po havárii tohoto typu letounu Ethiopian Airlines začátkem března. Veřejnost se obává spojitosti s leteckou katastrofou v Indonésii stejného typu letadla v říjnu.

Akcie Netflixu v pátek ztratily 4,5 % krátce před zveřejněním konkurenční vysílací služby firmy Apple 25.3.

Cowen věští Tesle slabou poptávku Modelu 3

Akcie výrobce elektrických automobilů Tesla v pátek klesly 3,5 % po analytické zprávě banky Cowen. Ta předvídá slabou poptávku USA po klíčovém segmentu produkčního programu automobilky Model 3.

V pátek akciový index širšího trhu S&P 500 ztratil 1,9 % na 2 801 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average padl 1,8 % na 25 502 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite klesl 2,5 % na 7 643 bodů.

Své majitele v pátek na burzách USA změnilo kolem 8,66 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,71 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a poklesy akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry nicméně v lednu, únoru i březnu volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web