Akcie

Wall Street s poklesem akcií sektoru energie oslabil

Pátek 3. květen 2019 15:22

Akcie Spojených států amerických ve čtvrtek dále oslabily ze svých nedávných rekordních maxim. Pokles akciového trhu souvisel s oslabením cen ropy a následným poklesem akcií sektoru energie.

Index sektoru energií, jednoho z hlavních akciových sektorů hlavního akciového indexu USA S&P 500 ve čtvrtek klesl ze všech indexů zmíněných sektorů nejvíce, 1,7 %. Jeho pád posledního týdne tak narostl. Ceny ropy ve čtvrtek totiž klesly více než 2 % kvůli obavám její nadměrné nabídky. Investoři ale z nerovnováhy trhu ropy mohou usuzovat i slabší poptávku po ropě a tím i neduživou ekonomickou aktivitu.

Ochlazení sentimentu akciového trhu mohl pomoci další nedávný výstup indexu S&P 500 na rekordy. Přes své poklesy v posledních dnech po zasedání Fedu monetární politiky včetně úrokových sazeb indexu stále zbyl letošní zisk 16 %.

Růst produktivity práce a vyhlídky ekonomiky vzrostly

Produktivita práce v prvním čtvrtletí vzrostla více, než se čekalo a i trendově její růst zesílil. Jde o důsledek rychlejšího růstu ekonomiky při stabilním solidním růstu zaměstnanosti. Naopak růst mezd v prvním kvartálu zaostal za očekáváním, ale jeho decentní růst trvá. Proto, kvůli překvapivě rychlejšímu růstu produktivity práce nečekaně silně oslabil růst jednotkových pracovních nákladů.

Rychlejší růst produktivity práce zvyšuje růstový neinflační potenciál daného hospodářství. Teprve data dalších kvartálů ale potvrdí jestli se jedná o trvalejší jev. Produktivita práce v poslední dekádě po světové finanční krizi roste nízko.

Akcie Dow a Kellogg ztratily

Trh se rovněž připravuje na zveřejnění páteční zprávy zaměstnanosti za duben a s revizemi taky za únor a březen. Trh práce je robustní, růst zaměstnanosti by měl zůstat solidní, míra nezaměstnanosti rekordně nízká a růst mezd by se měl drobně zvyšovat.

Akcie Dow, dřívější divizí komoditních chemikálií oddělené od DowDuPont ve čtvrtek silně klesly 6,1 %. Předtím firma ohlásila pokles jádorvéh zisku.

Akcie Kellogg ve čtvrtek ztratily 3,4 %. Producent cereálií a rychlého občerstvení oznámil pokles zisku prvního čtvrtletí. Firma rovněž informovala, že nahradí svého finančního ředitele.

Výhled zisků firem se příznivou výsledkovou sezónou zlepšil

Více než 350 firem indexu S&P 500 za první kvartál již své výsledky ohlásilo. Analytici nyní čekají, že zisky firem vzrostly 0,7 %, zatímco ještě začátkem dubna čekali jejich pokles 2 %, dle dat IBES Refinitivu. Opravu jejich predikcí způsobila zatím nad očekávání příznivá firemní výsledková sezóna prvního čtvrtletí.

Ve čtvrtek akciový index širšího trhu S&P 500 ztratil 0,2 % na 2 918 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average klesl 0,5 % na 26 308 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite přišel o 0,2 % na 8 037 bodů.

Své majitele ve čtvrtek na burzách USA změnilo 7,31 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 6,61 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web