Akcie

Wall Street s příznivými firemními výsledky mírně posílil

Středa 17. duben 2019 15:10

Akcie Spojených států amerických v úterý končily mírně výše. Hlavní akciový index USA S&P 500 se zas přiblížil k svému rekordnímu maximu po sérii většinou dobrých firemních výsledků USA. Pokles akcií sektoru zdravotní péče růst akciového trhu tlumil.

Všechny tři hlavní akciové indexy USA končily úterní obchodování růstem. Index S&P 500 se nadále pohyboval ve vzdálenosti pouhého procentního bodu od svého zářijového rekordního maxima.

Růst cen akcií USA v prvním čtvrtletí byl v kvartálním srovnání nejsilnější za přibližně poslední dekádu. Začátkem druhého čtvrtletí, v dubnu, růst akciového trhu pokračuje, přestože trh čeká na firemní výsledkovou sezónu USA prvního kvartálu, která právě začíná. Ta může přinést zásadnější změny fundamentálního pohledu na vývoj firermní a makroekonomické aktivity. Její očekávání co se týče zisků jsou spíše skromná (čeká se meziroční pokles zisků firem indexu S&P 500) a trh tak možná věří, že očekávání již jsou příliš skeptická.

Finance výkonností opět vládly, výsledky budou hlásit Honeywell International

Z 11 hlavních akciových sektorů indexu S&P 500 7 z nich zakončilo obchodní seanci ziskem. Finance vykázaly největší procentuální zisk růstem 1,4 %.

Bank of America, Johnson & Johnson, BlackRock, UnitedHealth Group a jiné firmy vykázaly kvartální data, která překonala očekávání trhu. Pohyby cen akcií po zprávách byly smíšené.

Kola firemní výsledkové sezóny USA prvního čtvrtletí se dále roztáčí. Tento týden svá data zveřejní další firmy. Honeywell International, Textron, Schlumberger a American Express jsou firmy, jejichž zprávy budou tento týden zkrácený velikonočními svátky pozorně sledovány.

Firemní výsledková sezóna zatím nad očekáváním

Nadcházející firemní výsledková sezóna za první čtvrtletí je vyhlížena se střízlivějším očekáváním analytiků. Předpovědi zisků prvního kvartálu se v posledních šesti měsících plynule snižovaly. Zisky firem hlavního akciového indexu USA S&P 500 podle současného výhledu mají dle dat Refinitivu klesnout 1,8 %.

Vůči nedávným odhadům podle dat Refinitivu jde o mírné zlepšení výhledu resp. očekávání zmírnění jejich poklesu. Je to důsledek začátku firemní výsledkové sezóny, která zatím je příznivější, než se čekalo. Z 42 firem indexu S&P 500, které již zveřejnilo své výsledky, 81 % z nich překonalo očekávání ve srovnání s průměrnou mírou překonání očekávání od roku 1994 65 %.

Přesto ovšem stále platí, že analytici podle dat Refinitivu čekají, že půjde o první meziroční poklesu zisků firem indexu S&P 500 od roku 2016.

Johnson&Johnson a UnitedHealth Group výsledky překonaly očekávání

Výsledky farmaceutického gigantu Johnson & Johnson překonaly očekávání analytiků. Hlavní vliv měl růst tržeb firemní farmaceutické jednotky. Cena akcie v úterý vzrostla 1,1 %.

Obr sektoru zdravotní péče UnitedHealth Group rovněž ohlásil zisk prvního čtvrtletí nad odhadem ekonomů. Firma rovněž zvýšila svoji projekci zisku tohoto roku. Přesto její akcie spadly 4 % pravděpodobně kvůli obavám z regulace. Akcie v úterý nejvíce zbrzdila výkonnost hlavního akciového indexu USA Dow Jones Industrial Average. Akcie konkurentů sektoru zdravotní péče, Anthem a Cigna, v úterý rovněž ztrácely, 6,8 % resp. 7,8 %. Index sektoru zdravotní péče indexu S&P 500 tak v úterý oslabil 2 %.

Bank of America smíšeně, BlackRock nadchl

Druhá největší banka USA dle aktiv Bank of America nenaplnila očekávání tržeb. Její zisk ale překonal předpovědi trhu kvůli redukci nákladů a růstu úvěrů. Akcie banky v úterý nakonec vypotily nepatrný zisk 0,1 %.

Akcie největšího správce aktiv světa BlackRocku v úterý vzrostly 3,2 %. Předtím firma jasně překonala tržní očekávání svého zisku. Firma dokázala přilákat 65 mld. USD nové hotovosti investic investorů v prvním čtvrtletí.

Výsledky bankovních institucí za první čtvrtletí byly smíšené.

Výsledky JPMorgan Chase jsou důležité neboť operace bank se dotýkají široké porce ekonomiky. Úvěry bank zajišťují cirkulaci krve hodpodářství v podobě peněz. Výsledky bank tak jsou lakmusových inidkátorem aktivity celého hospodářství. Data bank tak jsou vůdcem jiných firemních výsledků. Důležitost bankovních dat je umocněna tím, že neoficiálně zahajují hlavní část firemních výsledkových sezón USA. Význam výsledků JPMorgan Chase je dána i tím, že banka je největší bankou USA a lídrem velké bankovní čtyřky resp. šestky, která bude svá data reportovat tento týden.

Akcie Netflixu i IBM po zavření trhu po výsledcích oslabily

Akcie společnosti online vysílání Netflix v nočním obchodování po zavření primárních burzovních trhů oslabily po zveřejnění jejích výsledků prvního čtvrtletí.

Rovněž v nočním obchodování po zavření primárních burzovních trhů akcie International Business Machines (IBM) klesly po výsledkové zprávě bluechipové technologické firmy.

V úterý akciový index širšího trhu S&P 500 ztratil 0,1 % na 2 906 bodu, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average klesl 0,1 % na 26 385 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite oslabil 0,1 % na 7 976 bodů.

Své majitele v úterý na burzách USA změnilo kolem 6,57 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 6,87 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web