Akcie

Wall Street silně klesl s oslabením akcií Apple a internetu

Úterý 20. listopad 2018 11:09

Akcie USA v pondělí oslabily. Hlavní akciový index Nasdaq Composite klesl 3 %. Investoři prodávali akcie Applu a internetových a jiných technologických firem. Ještě více tak zatřásli důvěrou ve skupinu akcií, která táhla dlouhodobý býčí akciový trh.

Nejednoznačné signály současné situace mezi USA a Čínou v jejich sporu mezinárodního obchodu přidaly k opatrnosti trhu.

Akcie společnosti Apple oslabily poté, co Wall Street Journal reportoval, že společnost v posledních týdnech snížila objednávky produkce všech tří modelů iPhonů uvedených v září.

Akcie producenta iPhonů Applu klesky 4 % na 185,86 USD. Nyní se nachází 19,9 % pod svým rekordním zavíracím maximem z 3. října v období předpovědi tržeb kvartálu svátků, která zklamala a v časech slabých výhledů několika dodavatelů. Index technologií hlavního akciového indexu S&P 500 oslabením 3,8 %.

Akcie dodavatelů Applu byly rovněž zasaženy včetně firem Lumentum Holdings, Universal Display, Cirrus Logic a Skyworks Solutions.

Index PHLX Semiconductor Sector akciové burzy Philadelphia (SOX), který zahrnuje některé dodavatele Applu klesl 3,9 %. Navýšil tím své ztráty z předchozí obchodní seance.

Akcie dalších firemních růstových lídrů akciové burzy včetně akcií skupiny technologických firem FANG (Facebook, Amazon.com, Netflix, Alphabet, matka Google) rovněž značně oslabily. Akcie Facebooku klesly 5,7 %, akcie Amazon.com oslabily 5,1 %, akcie Netflixu ztratily podobně 5,5 % a akcie Alphabetu odepsaly 3,8 %.

Od 30. srpna, kdy výkonnost akcií FANG překonávala výkonnost celkového akciového trhu nejvíce vývoj cen akcií FANG je slabší vývoje indexu S&P 500 o 16,25 %. To je nejhorší srovnání FANG od první poloviny 2014, kdy na index S&P 500 ztrácel koilem 20 %. Paradoxně, hlavní akciové indexy jsou mnohem více “růstově” orientované než v minulosti kvůli růstu velikosti firem typu FANG a jejich dominanci v těchto indexech.

Během víkendu vedoucí představitelé Asijskopacifické oblasti při setkání, jež hostila Papua Nová Guinea, napoprvé nedospěli k souhlasu komuniké. Obavy ze sporu mezinárodního obchodu USA a Číny byly v popředí summitu. Víceprezident USA Mike Pence otevřeně v sobotu řekl, že USA neustoupí ze svých pozic obchodního sporu s Čínou, pokud Čína neustoupí požadavkům USA. Pence tak zchladil tržní optimismus z pátku naplněný komentáři prezidenta USA Donalda Trumpa. Trump prohlásil, že USA možná nebudou muset zavést další cla na dovoz čínského zboží do USA. Podle něj se zdá, že Čína má zájem na dohodě mezinárodního obchodu.

Fed není v názorech na vývoj úr. sazeb jednotný

Prezident Fed New Yorku John Williams v pondělí řekl, že centrální banka USA dále prosazuje postupné zvyšování své hlavní úrokové sazby již na nadcházejícím, prosincovém zasedání Fedu monetární politiky. Fed se snaží svoji monetární politiku normalizovat a snižuje pokrizovou monetární expanzi.

Komentáře Williamse zvýšily tlak na akciový trh. Řadě investorů včetně prezidenta USA Donalda Trumpa se již totiž zdá, že úrokové sazby jsou již příliš vysoko. Obchodníci si tak nejsou jisti, zda Fed bude schopen pokračovat ve zvyšování své hlavní úrokové sazby, čímž by mohl poškodit ekonomický růst.

Poslední data HDP USA za třetí kvartál ukázala nečekanou slabost nejen světové ekonomiky v podobě poptávky po exportech USA ale rovněž slabost trhu domů a překvapivě též firemních investic. Tato odvětví jsou na pohybu úrokových sazeb citlivá.

Růst úrokových sazeb se tento podzim významně podílel na podzimní korekci akciových trhů. Fed v posledních letech postupně zvyšuje svoji hlavní úrokovou sazbu, aby tlumil inflační rizika plynoucí z vyčerpaných trhů práce a možného zvýšení růstu mezd. Tím ovšem zdražuje cenu peněz a úvěrové náklady firem a jejich zisku. Tím současně dochází k útlumu růstu ekonomické aktivity a tlaku na pokles cen akcií.

Richard Clarida, nedávno jmenovaný víceguvernér Fed. Clarida v pátek řekl, že úrokové sazby USA se blíží odhadům centrální banky neutrální úrokové míry. Ta podle Fed vyjadřuje rovnováhu v ekonomice a je symbolem dlouhodobé cílové úrovně úrokových sazeb.

V pondělí se dařilo defenzivním sektorům

V pondělí akciový index širšího trhu S&P 500 klesl 1,7 % na 2 691 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average oslabil 1,6 % na 25 017 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite klesl 3,0 % na 7 028 bodů.

Obchodní objemy v pondělí byly nižší. Začíná totiž zkrácený týden obchodování kvůli čtvrtečnímu svátku Díkůvzdání. Ve čtvrtek se tedy obchodovat nebude a páteční obchodování bude zkráceno. Svátky utlumují tržní volatilitu a obchodní objemy.

Své majitele v pondělí na burzách USA změnilo kolem 7,7 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru zobchodovalo 8,7 mld. akcií. Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita se přenáší i do listopadu.

Jedinými sektory indexu S&P 500 s růstem cen akcií v pondělní obchodní seanci byly odvětví veřejných služeb a nemovitostí. Akcie defenzivních necyklických hodnotových sektorů se stabilním růstem a solidní dividendou dosahují lepší výkonnost než cyklické silně růstové sektory v časech obav oslabení ek. růstu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web