Akcie

Wall Street v pátek navýšil letošní zisky s optimismem obchodu USA - Čína

Pondělí 21. leden 2019 13:15

Americké akcie v pátek vzrostly a pomohly tak hlavním indexům posílit již čtvrtý týden v řadě. Hlavním tahounem se opět stal pozitivní pohled na americké-čínské vyjednávání. Index S&P se blíží ke svému nejsilnějšímu zisku od března 2016.

Podpora trhu přišla se zprávou Bloombergu, že Čína usiluje zvýšit svůj roční import zboží z USA celkově o více než 1 bil. USD. Cílem je odstranit její přebytek obchodní bilance do roku 2024. Tlak narovnání zatím značně nerovnovážné bilance obchodu obou zemí je jeden z požadavků USA na Čínu při obchodních jednáních. Obchodní bilance, krádež intelektuálního vlastnictví a uvařené trhy patří k hlavním důvodům rozpoutání protekcionismu USA v podobě obchodních a celních válek s Čínou v minulém roce

Zmizí cla definitivně?

Zpráva následovala čtvrteční informaci, že ministr financí USA Steven Mnuchin zvažuje odstranění některých nebo všech dovozních cel uvalených na importy Číny do USA. Mluvčí Ministerstva financí ale popřel, že by Mnuchin jakékoliv takové doporučení učinil.

Lednový silný růst cen akcií zatím vede hlavní akciový index USA S&P 500 za svým nejsilnějším měsíčním ziskem od března 2016. Index je zatím 8,9 % pod svým rekordním závěrem z 20.9. O Vánocích byl index pod touto hladinou o 19,8 %. Pokles trhu o 20 % bývá obecně považován za potvrzení tzv. medvědího tedy klesajícího trhu. Akciové trhy USA jsou dnes kvůli svátku Martina Luthera Kinga jr. zavřeny.

Pokračuje redukce výhledu zisků

Akcie Schlumbergeru v oátek vyskočily 8,1 %. Předcházely tomu výsledky tohoto poskytovatele služeb ropného sektoru. Podle nich kvartální tržby firmy překonaly tržní očekávání.

Analytici podle IBES dat Refinitivu snížili své výhledy meziročního růstu zisků za čtvrté čtvrtletí firem indexu S&P 500 na 14,2 % z 20,1 % odhadovaného 1. října.

V pátek akciový index širšího trhu S&P 500 vzrostl 1,3 % na 2 671 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vzrostl 1,4 % na 24 706 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite posílil 1,0 % na 7 157 bodů.

V týdenním srovnání index S&P 500 získal 2,9 %, index Dow Jones Industrial Average přidal 3,0 % a index Nasdaq Comnposite posílil 2,7 %.

Své majitele ve čtvrtek na burzách USA změnilo kolem 7,99 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 8,44 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a poklesy akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry nicméně v lednu volatilitu i obchodní objemy redukuje.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web