Akcie

Wall Street v pátek oslabil, ekonomická nestabilita Turecka zasáhla banky

Pondělí 13. srpen 2018 17:14

Americké akcie v pátek klesly. Rostoucí hospodářská krize Turecka snížila ceny akcií bank. Rovněž vedla k přesunu kapitálu do bezpečnějších aktiv.

Hlavní akciové indexy USA S&P 500 a Dow Jones Industrial Average po pěti týdnech růstu tentokrát oslabily. Index S&P 500 zůstává jen 1,4 % pod svým rekordním maximem z 26. ledna.

Hrozba z Turecka

Propad turecké libry se dostal do silnějších otáček. Prezident USA Donald Trump totiž zdvojnásobil cla na ocel a hliník dovážené do USA z Turecka. Dolar k turecké liře skokově vzrostl hlavně v pátek, kdy posílil o 15 %.

Turecko ve světě zaujímá velmi důležité a specifické postavení. Má sice podíl na světové ekonomice jen 1 %, jeho význam v geopolitické, hospodářské a finanční oblasti je ale větší. V posledních týdnech létají jiskry ve vztazích spojenců Severoatlantické aliance Turecka a na straně druhé Evropské unie, nemluvě o Řecku a USA. 

Zároveň hraje důležitou vojenskou roli na Blízkém východě a v případě konfliktu v Sýrii, s kurdskou menšinou i ve vztazích v poslední době se strategicky významným sousedem Íránem. Turecko je spojovacím mostem mezi Evropou, vyspělým světem a rozvíjejícím se Orientem resp. Asií. V neposlední řadě Turecko, jeho burza, dluhopisy a hlavně měna jsou klíčovým indikátorem nálady rozvíjejících se trhů. Nestabilita v Turecku má sílu ovlivnit náladu na trzích Číny, Ruska, Střední a Východní Evropy, Jižní a Jihovýchodní Asie či Latinské Ameriky. Případná kontaminace těchto trhů už pak přímo zasahuje ekonomiky, sentiment a trhy vyspělých zemí.

Dopad na banky

Investoři se tedy stahovali do bezpečnějších aktiv. Posilovala aktiva USA, vzrostl dolar a státní dluhopisy USA, což stlačilo níže jejich výnosy. To pak oslabovalo akcie bank USA. Jejich ceny s klesajícími výnosy a ziskovými maržemi oslabují. Tento efekt v pátek patřil k největším brzdám Indexu S&P 500. Akcie nejglobálnější z velkých bank USA Citigroup oslabily o 2,4 %, akcie jiných velkých bank jako JPMorgan Chase, Wells Fargo a Bank of Amerika šly dolů též.

Akcie firem citlivých na dění mezinárodního obchodu rovněž klesly včetně akcií Boeingu, 3M a Caterpillaru. Tyto všechny akciové tituly ztrácely přinejmenším 1 %.

Makroekonomická data v pátek ukázala stabilní normálový červencový růst jádrových spotřebitelských cen (po očištění o ceny potravin a energií) USA. Podkladová inflace se postupně dlouhodobě zvyšuje. Data jsou takto dobrá pro dolar a akcie.

V pátek Indexy S&P 500 a Nasdaq Composity klesly 0,7 % na 2 833 resp. 7 839 bodů. Index Dow Jones Industrial Average oslabil 0,8 % na 25 313 bodů. V týdenním srovnání Index S&P 500 klesl 0,3 %, Index Dow Jones Industrial Average oslabil 0,6 % a Index Nasdaq Composite získal 0,3 % se silnými zisky akcií některých technologických firem.

Prodejní páteční sentiment podpořil i technologický sektor. Akcie Intelu klesly 2,6 %. Goldman Sachs totiž snížil hodnocení akcie na “Prodat”. Akcie Microchip Technology propadly 10,9 % po předpovědi tržeb za druhý kvartál. Zklamala.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web