Akcie

Wall Street v pátek oslabil, největší týdenní ztráty burzy od března

Pondělí 10. prosinec 2018 15:59

Hlavní akciové indexy USA v pátek klesly o více než 2 %. Plošný výprodej akcií byl způsoben poklesem akcií velkých internetových a technologických firem. Zmíněné indexy utržily své největší týdenní procentuální ztráty od března.

Trh se totiž stále zmítá v obavách obchodních tlaků USA - Čína a nejitoty dalšího vývoje resp. nadměrného zvyšování úrokových sazeb.

Index S&P 500 ztrátami ve skutečnosti vymazal všechny své zisky z předchozího týdne. Tehdy naopak růst indexu byl nejsilnější za posledních 7 let.

50-denní klouzavý průměr indexu S&P 500 klesl pod 200-denní klouzavý průměr indexu S&P 500. Fenomén je znamením krátkodobě klesajícího akciového trhu.

Po víkendovém příměří napjatých obchodních vztahů USA a Číny, dvou největších ekonomik světa, dojednaném v rozhovorech po summitu 20 největších ekonomik světa G20 byly akciové trhy celý týden volatilní. Investoři se snažili detekovat, zda obchodní stín mraku obchodních válek nad akciovým trhem zmizí. Před summitem USA hrozil Číně, že zvýší celní sazebník na velkou porci jejích importů zboží do USA.

Na druhou stranu nové obavy obchodních vztahů USA a Číny přihřály komentáře poradce obchodu Bílého domu Petera Navarra. Podle něj USA zvýší celní sazby, pokud se obě země nedohodnou během domluvené 90-denní vyjednávací periody.

Akciový trh se v pondělí vzepjal k růstu se smírčí, alespoň rámcovou a časově omezenou a podmíněnou dohodou domluvenou na nejvyšší prezidentské úrovni po summitu největších ekonomi světa G20 v Buenos Aires v Argentině podobající se červencovému rámcovému kompromisu USA a Evropské unie. Ta redukuje obchodní překážky, podpory a moratorium zvyšování citlivých cel na dovoz automobilů. Ta zatím pouze hasí požár další eskalace obchodní války v podobě zvýšení cel na dovoz Číny do USA mezi oběma zeměmi obecnějšími závazky Číny.

S dohodou se nadále pojí značná nejistota. Například obě delegace dohodu interpetovaly poněkud odlišně. Čína dohodou získala potřebný čas k dalším diplomatickým jednáním. Trhy dohodu chápou spíše jako odklad další série protekcionistických opatření. Během zimy tak Čína bude zkoumat míru kompromisu, který by byl pro Čínu i USA přijatelný. Hlavní vyjednávací páku drží USA. Jimi rozpoutaná obchodní válka totiž příliš nepoškodila jejich ekonomiku, naopak má ničivý dopad na ekonomiky jejch hlavních obchodních partnerů resp. soupeřů, tedy EU a Čínu.

Úskalí dohody vyvstaly z vod hned v úterý a snížily optimismus investorů. Trump totiž varoval, že se vrátí k restriktivní celní politice, pokud se USA a Čína nepřekonají rozdíly svých názorů.

Prezidenti USA a Číny Donald Trump a Si Ťin-pching se během rozhovorů v argentinském Buenos Aires po summitu 20 největších ekonomik světa dohodli odložit zvýšení nových cel USA na dovoz zboží Číny z 10 % na 25 %, ke kterému mělo dojít od 1. ledna 2019 o tři měsíce. Rovněž se odkladá Trumpova hrozba Číně nových cel na zbývající skupinu, přibližně polovinu, celkových importů Číny do USA, která těmito cly ještě pokryta nebyla. Výměnou za ústupek USA se Čína zavázala podstatně navýšit import zemědělského, energetického, průmyslového a jiného zboží z USA. Čína se dále zavázala přistoupit ke strukturálním změnám a adresovat tak kritiku USA vzhledem k údajným vynuceným technologickým transferům, ochraně intelektuálního vlastnictví, necelním bariérám a kybernetickým útokům. Jde tak o závazek Číny podniknout strukturální změny ekonomiky s cílem otevřít svůj trh zboží USA a zamezit údajné krádeži intelektuálního vlastnictví. Obě země podle dohody mají zájem o snižování obchodních překážek.

Krome evergreenu obchodních válek investoři přemýšlejí o směru úrokových sazeb a výnosů státních dluhopisů USA. Někteří investoři čekají zpomalení zvyšování úr. sazeb, zvláště vůči očekávání ještě v říjnu. Energii tomuto výhledu dodali guvernér i víceguvernér Fedu Jerome Powell a Richard Clarida.

Index technologického sektoru indexu S&P 500 klesl 3,5 %. Index zdravotní péče, po podzimních korekcích nejrůstovější akciový sektor indexu S&P 500 v pátek oslabilo 2,5 %.

Dohoda OPECu s Ruskem podpořila ropu a akcie energií

Akcie sektoru energie v pátek vzrostly 0,6 % s podporou posílení cen ropy. Saúdská Arábie, neformální lídr Organizace zemí vyvážejících ropu OPEC a další producenti OPECu a Rusko, jež není členem OPECu se dohodli na omezení produkce ropy s cílem snížit globální zásoby ropy a podpořit celkový ropný trh.

Zaměstnanost v listopadu vzrostla méně než se čekalo. Rovněž růst mezd nečekaně zpomalil. Zpráva rovněž přispívá ke korekci očekávání zvyšování úr. sazeb resp. jeho zmírnění.

V pátek akciový index širšího trhu S&P 500 klesl 2,3 % na 2 633 bodů, akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average oslabil 2,2 % na 24 389 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite padl 3,1 % na 7 969 bodů.

V týdenním srovnání minulý týden index S&P 500 klesl 4,6 %, index Dow Jones Industrial Average oslabil 4,5 % a index Nasdaq Composite přišel o 4,9 %.

Své majitele v pátek na burzách USA změnilo kolem 8,7 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,9 mld. akcií. Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita se přenesla i do listopadu a je patrná i v prosinci.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web