Akcie

Wall Street v pátek oslabil, S&P 500 potvrzuje korekci

Pondělí 26. listopad 2018 14:14

Akcie USA v pátečním zkráceném obchodování po čtvrtečním svátku Dne díkůvzdání oslabily. Akcie energetického sektoru klesly kvůli pokračující slabosti cen ropy. Hlavní akciový index S&P 500 potvrdil svoji druhou korekci tohoto roku.

Pokles akciového trhu ale přišel v relativně mělkém obchodním burzovním objemu. Obchodní seance po svátku Dne díkůvzdání končila ve 13.00 EST (19.00 SEČ), tedy o tři hodiny dříve než standardně. Proto páteční pohybu aciového trhu nemusí být tolik směrodatný.

Všechny tři hlavní akciové indexy USA během minulého týdne oslabily o více než 3 %. Hlavné akciové indexy Dow Jones Industrial Average a Nasdaq Composite vykázaly svoje největší týdenní procentuální poklesy od března.

Index S&P 500 na konci pátku kótoval 10,2 % pod svým zavíracím rekordním maximem z 20.9. Potvrdil tak vstup do korekce. Index naposledy vstoupil do korekce, tedy do poklesu přesahujícího 10 %, začátkem února. Ještě předtím, koncem ledna, dosáhl na tehdejší rekordní maximum. Než index S&P 500 vystoupil na nový rekord koncem srpna, korekce trvala přibližně 7 měsíců. Současná korekce od historického maxima indexu trvá dva měsíce . Dohromady tak letošní korekce indexu S&P 500 trvá již devět měsíců.

Propad ropy oslaboval energie

Hlavní akciový index energií indexu S&P 500 v pátek klesl 3,3 %. Jeho pokles bylů tažen dalším oslabením cen ropy. Ten mají za následek obavy převisu nabídky ropy, přestože hlavní producenti ropy zvažují omezení produkce. Ceny ropy od začátku října padly kolem 30 %. Akcie hlavních ropných společností Chevronu a Exxon Mobilu klesly 3,4 % resp. 2,7 %.

Na index S&P 500 zatlačily rovněž pokles akcií firem Apple a Amazon.com. Poklesy akcií těchto firem zdůraznily oslabení technologických a internetových akcií. To rámuje tuto poslední korekci akciových burz.

Obavy slábnoucího globálního ekonomického růstu a možný vrchol zisků firem USA v posledních měsících omezily preferenci rizika v podobě akcií. Tím i zpochybňují zachování přibližně desetiletého býčího růstového akciového trhu.

Investoři jsou již znepokojeni ze současných prudkých ztrát technologických akcií, růstu úrokové míry (hlavní úr. sazby Fed Federal Funds Rate, výnosů státních dluhopisů USA a úr. sazeb finančních a peněžních trhů), nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu (protekcionismus v podobě obchodních válek s antiliberální celní politikou), zpomalení globálního ek. růstu a postzenitové etapy firemních zisků s nepříznivým dopadem na valuace akcií (měřené např. poměrem ceny a zisku firmy či trhu P/E).

Růst světové ekonomiky slábne kvůli nebezpečí obchodních válek. Klíčový růst ekonomiky USA je stále robustní. Vykazuje ale slábnutí některých svých důležitých segmentů (trh domů a investice firem kvůli růstu úr. míry a export kvůli slábnutí růstu globální ekonomiky). Slábnoucí růst ekonomiky USA resp. světa táhne níže růst firemních zisků a tím i akciový trh a zejména cyklická růstová globalizovaná odvětví (technologie, průmysl apod.). Současně pak adekvátně zvyšuje poměry P/E.

Právě růst úrokové míry v posledních měsících nejvíce oslabuje ekonomický růst a akciové trhy. Fed v posledních letech postupně zvyšuje svoji hlavní úrokovou sazbu, aby tlumil inflační rizika plynoucí z vyčerpaných trhů práce a možného zvýšení růstu mezd. Tím ovšem zdražuje cenu peněz a úvěrové náklady firem a jejich zisku. Tím současně dochází k útlumu růstu ekonomické aktivity a tlaku na pokles cen akcií.

Den díkůvzdání ztlumil obchodní objemy

V pátek akciový index širšího trhu S&P 500 klesl 0,7 % na 2 633 bodů, akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average klesl 0,7 % na 24 286 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite ztratil 0,5 % na 6 939 bodů.

Minulý týden bylo obchodování zkráceno kvůli čtvrtečnímu svátku Díkůvzdání. Ve čtvrtek se tedy neobchodovalo a páteční obchodování bylo zkráceno o tři hodiny. Burzovní obchodování tedy nekončilo ve standardní hodinu 16.00 EST (21.00 GMT resp. 22.00 CET) nýbrž ve 13.00 EST (18.00 GMT resp. 19.00 CET). Svátky utlumují tržní volatilitu a obchodní objemy. Útlum obchodování byl citelný právě ve druhé polovině týdne.

Obchodní objemy ve zkráceném obchodování v pátek po čtvrtečním svátku Dne díkůvzdání byly zvlášť nízké. Obchodníci vyrážely na dovolenou a zavírali své obchodní pozice.

Své majitele v pátek na burzách USA změnilo jen kolem 3,4 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 8,2 mld. akcií. Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita se přenáší i do listopadu.

Přes nákupní horečku akcie maloobchodu oslabily

Spotřebitelé USA na Černý pátek, kdy obchodníci domácnostem nabízí významné slevy, vzali obchody USA útokem a na pokladnách obchodů se tvořily dlouhé fronty. Lidé chtěli využít silné slevy cen oděvů a elektroniky. Zájem domácností o nákupy dokazuje silné spotřebitelské výdaje na začátku důležité hlavní sezóny svátků. Index maloobchodu indexu S&P 500 v pátek klesl 0,6 %.

Akcie United Technologies vzrostly 2,6 %. Společnost totiž získala souhlas čínského regulátora ke koupi producena letadlových dílů Rockwell Collins. Akcie Rockwell Collins posílily 9,2 %.

Investoři již směřují pozornost na summit skupiny G20, dvaceti největších zemí světa v argentinském Buenos Aires. Prezidenti dvou největších světových ekonomika a současně hlavních protagonistů obchodních válek, Donald Trump a Si Ťi-pching spolu mají hovořit.

Současnou vlnu protekcionismu odstartovaly Spojené státy americké obchodními válkami vůči svým obchodním partnerům zejména v podobě zpřísnění celní politiky. Některé země dostaly od USA celní výjimky, jiné se dokázaly v rámci bilaterálních či multilaterálních dohod s USA dohodnout (Kanada, Mexiko). Evropská unie uzavřela s USA předběžnou dohodu o redukci obchodních bariér a podpor. Obchod USA - Čína ale stále na významnější průlom čeká.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web