Akcie

Wall Street v rozkolísané pondělní seanci posílil s podporou technologií a brzdou Brexitu

Úterý 11. prosinec 2018 12:39

Wall Street v pondělním volatilním obchodování mírně vzrostl. Zisku burzy pomohl růst technologických akcií. Index energií hlavního akciového indexu S&P 500 klesl procentuálně ze všech indexů hlavních akciových sektorů indexu S&P 500 nejvíce.

Důvodem byl další pokles ceny ropy. Finanční a bankovní akcie oslabily. Index bank indexu S&P 500 potvrdil svoji pozici medvědího resp. klesajícího trhu. Nejistota odchodu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie udržuje starosti investorů ze zpomalení globálního ekonomického růstu.

Index S&P 500 se během pondělního obchodování přiblížil blízko svému letošnímu minimu z 8. února. Tento milník rámuje první letošní korekci akciového trhu. Ta je definována minimálním poklesem 10 %. Únorové minimum současně tvoří hustou síť přinejmenším dočasných technických podpor. Proto jakmile se včera index S&P 500 přiblížil do tohoto teritoria, obchodní algoritmy investorů nabízely nákupní signály. Po zasažení minima obchodní seance v závěru první poloviny obchodování, index S&P 500 ve zbytku pondělí v rozčeřeném obchodování krátil své dopolední ztráty. Později se mu podařilo zavřít v zeleném.

Apple přes útoky Qualcommu posílil

Obrat akcií Applu do růstu povzbudil náladu investorů širšího technologického sektoru. Akcie Applu v pondělí zavíraly 0,7 % v zisku na 169,6 USD/akcii. Předtím se akcie dotkla svého půlročního minima 163,33 USD. Akcie zpočátku ztrácela kvůli oznámení Qualcommu, se kterým Apple vede dlouhodobý soudní spor, že dosáhl předběžného opatření čínského soudu zakazujícího import a prodej některých modelů iPhonů v Číně kvůli porušení patentních pravidel.

Během úvodní části pondělní obchodní seance se většina akciových sektorů brodila ve ztrátách. Na konci dne ale 8 z 11 hlavních akciových sektorů indexu S&P 500 uzavřelo výše. Největší zisk v pondělí připsal sektor technologií, 1,4 %. Sektor komunikací se v pondělním výkonnostním pořadí zařadil na druhé místo se ziskem 0,8 %. Sektor energií v pondělí ztratil 1,6 %. Druhý největší pokles dne patřil sektoru financí, 1,4 %. Investoři se stále obávají zpomalení ekonomického růstu. Vyšší úrokové sazby by totiž mohly přispět ke snížení globálního ekonomického růstu a tím i poptávky po úvěrech. To by snižovalo úr. sazby a tím i ziskové marže finančních ústavů. Index subsektoru financí bank, který je zvlášť citlivý na pohyb úr. sazeb v pondělí silně klesl 2,3 %.

Odvolané hlasování Brexitu vede UK labyrintem scénářů

Další vlnu globálním nejistotám a rozbouřenému pondělnímu obchodování trhu zvedla premiérka UK Theresa Mayová. Odložila totiž na 11.12. plánované hlasování vládního návrhu Brexitu odsouhlaseného EU v parlamentu UK. Svůj krok odůvodnila skutečností, že by návrh byl s převahou odmítnut. Záležet tak nyní bude na parlamentu UK zda dospěje s vládou k dohodě přepracování návrhu Brexitu. EU ale zásadnější revize Brexitu, které by mohly uspokojit a změnit názor poslanců britského parlamentu odmítá. Dalšími variantami jsou “Tvrdý Brexit”, tedy bez specifických dohod s EU zvýhodňující firmy a nárazově zvyšující cla či vypsání nového referenda Brexitu. Politické otřesy může rozfoukat i případné odstoupení Mayové či vyslovení nedůvěry vládě. Politické zmatky a nejistoty se zvyšují a oslabují trhy nejen v Evropě ale na celém světě.

V pondělí akciový index širšího trhu S&P 500 vzrostl 0,2 % na 2 638 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average posílil 0,1 % na 24 432 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite přidal 0,7 % na 7 021 bodů. Hlavní akciový index firem s nižší tržní kapitalizací Russell 2000 se na konci pondělní rovněž zvedl nad své seanční minimum a zakončil pondělí ztrátou 0,3 %. Ve srovnání se svým rekordním zavíracím maximem z 31. srpna je tento index momentálně 16,9 % níže.

Své majitele v úterý na burzách USA změnilo kolem 8,4 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 8,01 mld. akcií. Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita se přenesla i do listopadu a je patrná i v prosinci.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web