Akcie

Wall Street v úterý kolísal s ústupem technologií a posílením průmyslu

Středa 30. leden 2019 18:21

Akciový trh Spojených států amerických končil úterní obchodní seanci smíšeně. Akcie matky Googlu, Alphabetu, Facebooku a jiných technologických akcií oslabily.

Naopak obrat akcií 3M a dalších průmyslových firem posílily hlavní akciový index nejprestižnějších firem USA Dow Jones Industrial Average.

Akcie Applu v úterním prodloužením nočním obchodování po uzavření primárních akciových trhů posílily 4 % po kvartálních firemních výsledcích. Akcie Applu během obchodní seance primárního trhu ztrácely 1,0 %. Jejich obrat po jejím zavření pomohly k růstu futures hlavního akciového indexu USA S&P 500. To byl náznak příznivého zahájení obchodní seance příštího dne, tedy středy.

Producent iPhonů hned po Novém roce 2. ledna varoval, že tržby za čtvrté čtvrtletí nedosáhnou na očekávání kvůli slabosti v Číně. Čtvrtý kvartál lemovaný svátky Díkůvzdání a Vánocemi je charakterizován zvýšenými výdaji spotřebitelů a bývá tak považován za zvlášť indikativní část roku. Druhá největší ekonomika světa utrpěla ztráty obchodními resp. celními válkami s největším hospodářstvím světa USA. Růst ekonomiky Číny dle posledních dat stále mírně slábne a to i přes vydatnou fiskální pomoc čínské vlády.

Obchodní války sráží růst HDP Číny

Nebezpečí oslabení růstu ekonomiky, který je hlavním tahounem růstu světové ekonomiky vyvolal v minulých letech otřesy na akciových trzích. Výraznější zpomalení růstu HDP Číny ovšem nenastalo.

Nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu, který před rokem rozpoutaly samotné USA se svými hlavními obchodními partnery, Čínou, Evropskou unií, Japonskem, Jižní Koreou, Kanadou, Mexikem apod. kvůli nespokojenosti prezidentské administrativy s poměry mezinárodního obchodu. V obchodních vztazéch s Čínou USA vadí velký deficit USA v obchodu s Čínou a údajné krádeže intelektuálního vlastnictví a uzavřené trhy Číny.

Během roku se USA s obchodními partnery podařilo uzavřít nové smlouvy obchodu. USA např. s Kanadou a Mexikem uzavřela a podepsala dokument upravující obchodní vztahy zmíněných zemí. Dohoda USA-Mexiko-Kanada teprve čeká na ratifikaci. S EU a Čínou USA uzavřely předběžné rámcové obchodní dohody resp. předdohody, které odvracejí další obchodní restrikce, které chtěly USA uvalit na dovozy EU a Číny do USA.

V případě dohody s EU šlo o hrozbu USA uvalit zvýšená cla na citlivé dovozy automobilů. Vedle toho dohoda slibuje omezování překážek vzájemného obchodu. V případě Číny USA do konce února odložily plánované zvýšení cel na velkou část importu Číny do USA. Kromě toho byla Čína slíbila vyrovnat obchodní přebytek zvýšenými importy z USA. Představitelé největší asijské ekonomiky se rovněž, poněkud vágně, zavázaly podniknout strukturální reformy otevírající své velké trhy pro USA a rovněž opatření regulující duševní vlastnictví.

Fed rozhoduje o úr. sazbách

Zatímco se čelní obchodní vyjednavači USA a Číny připravují na jednání o vzájemném obchodu tento týden, Ministerstvo spravedlnosti vzneslo obvinění proti čínskému telekomunikačnímu gigantovi Huawei. Napadení firmy potenciálně vrhá stín na obchodní jednání.

Akcie technologických obrů Amazon.com, Facebooku a Microsoftu ale v úterý oslabily, každá o více než 2 %. Tyto firmy mají reportovat své kvartální výsledky ve druhé polovině tohoto týdne. Taky proto index technologií indexu S&P 500 v úterý ztratil 1,0 %.

Trh si rovněž po čase začal všímat vývoje úrokových sazeb. Fed totiž zahájil dvoudenní zasedání monetární politiky včetně úr. sazeb. Verdikt Fedu bude vynesen ve středu 30.01. ve 20.00 SEČ. Centrální banka úr. sazby postupně loni zvyšovala. Jenže růst ekonomiky začal povážlivě slábnout a taky inflace sestoupila ze svých nedávných zvýšených hodnot. Navíc akciový trh je stále, přes lednové posílení, v korekci. Dalším rizikem pro ekonomiku je rekordně dlouhé částečné zavření vládních úřadů v prosinci a lednu. Zvýšená rizika tak patrně povedou Fed spíše k opatrnosti a přepnutí své monetární politiky do vyčkávacího módu. Navíc rovněž vzhledem k nadále decentnímu růstu mezd tak centrální banka nebude chtít zaškrtit slábnoucí růst ekonomiky dalším zvyšováním úr. sazeb. Fed podle trhu svoji hlavní úr. sazbu nezmění.

Snaha Fedu mírnit očekávání trhu pokračování zvyšování úr. sazeb byla patrná i ze slov guvernéra Fed Jerome Powella. Ten tlumil tato očekávání a řekl, že centrální banka bude pozorná vůči globálním rizikům. Na druhou růst trendu zvyšování mezd a silné trhy práce rovněž potvrzují, že Fed ještě nemůže zcela uzavřít cyklus zvyšování své hlavní úr. sazby. Pravděpodobně jej ale sníží, zpozdí, protáhne či (po)zastaví. V prosinci Fed snížil letošní výhled zvyšování své hlavní úr. sazby na 0,5 % z 0,75 %. Čekáme, že letos zvýšení bude ještě menší, v rozsahu 0 - 0,5 %.

Zvyšování úrokových sazeb zvyšuje náklady pořizování peněz nejen pro spotřebitele ale i pro firmy. Tím centrální banka ochlazuje ekonomickou aktivitu nad potenciál rostoucího hospodářství. Současně se tím snižuje aktivita, zisky a tržby, tedy hospodářské výsledky firem. Proto celkový akciový trh s růstem úrokových sazeb slábne.

Průmysl zabodoval

Index průmyslu indexu S&P 500, který byl v pondělí zasažen propadem akcií Caterpillaru, největšího producenta zařízení a vybavení těžkého průmyslu na světě 9,1 % po firemním varování a výsledcích v úterý otočily do zisku 1,4 %. Index pomohly výsledkové zprávy firem 3M a zbrojovek, které překonaly očekávání trhu.

Pokles akcií byl nejsilnější od roku 2011. Důvodem byla výsledková zpráva společnosti. Podle ní firemní kvartální profit značně zaostal za odhady trhu. Důvodem je slábnoucí poptávka Číny a vyšší náklady průmyslu a nákladní dopravy.

Akcie jedné z největších průmyslových firem 3M, která mimo jiné produkuje i kancelářské potřeby, v úterý vzrostly 1,9 %. Akcie rostly vzdor faktu, že firma snížila svůj výhled zisku tohoto roku. Jako důvod společnost uvedla, že oslabení svých aktivit spojených s Čínou snižuje tržby. Výsledky firmy za čtvrté čtvrtletí překonaly očekávání. Slabší zisk byl zasažen klesajícími tržbami firmy v USA.

Allergan - 9,6 %

Akcie Allerganu v úterý silně klesly 8,6 %. Důvodem byla predikce producenta Botoxu svých tržeb 2019, jež zaostala za očekáváním

Akcie společnosti Harley-Davidson v úterý silně klesly 5,1 %. Výrobce motocyklů ohlsil kvartální profit, který nedosáhl na očekávání trhu.

Analytici v průměru čekají, že průměrný zisk na akcii firem indexu S&P 500 ve čtvrtém čtvrtletí vzrostl 14,2 %. Jenže letos firemním výsledkům bude chybět prudké snížení daňové sazby firem USA. Proto ekonomové čekají, že by zisky za rok 2019 měly růst mírnějším tempem než loni, 5,6 %.

V úterý akciový index širšího trhu S&P 500 ztratil 0,2 % na 2 640 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vzrostl 0,2 % na 24 580 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite klesl 0,8 % na 7 028 bodů.

Své majitele v úterý na burzách USA změnilo kolem 6,9 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,6 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a poklesy akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry nicméně v lednu volatilitu i obchodní objemy poněkud redukuje.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web