Akcie

Wall Street v zisku, zápis Fedu nepřekvapil

Čtvrtek 11. duben 2019 11:42

Akcie technologických firem potáhly ve středu Wall Street mírně výše. Březnová inflace Spojených států amerických mírně zaostala za odhady a drží se blízko optima Fedu. Zápis Fedu ze zasedání monetární politiky 19.-20.3. nepřinesl větší překvapení.

Zápis Fedu ze zasedání monetární politiky 19.-20.3. nepřinesl větší překvapení.

Hlavní index prestižních akciových titulů USA Dow Jones Industrial Average s brzdou akcií firem sektoru průmyslu se středeční závěrkou obchodování se zvládl přesunout ze ztrátového teritoria.

Z 11 hlavních akciových sektorů hlavního akciového indexu USA S&P 500 8 končilo středeční obchodní seanci ziskem. Akcie Boeingu zatlačila sektor akcií průmyslových firem do ztráty. Akcie producenta letadel USA pokračovaly ve ztrátácha ve středu odepsaly dalších 1,1 %. Boeing je pod tlakem ztráty důvěry po dvou leteckých katastrofách jeho letadla 737 MAX.

Zápis Fedu podle očekávání potvrdil stagnaci úrokových sazeb

Tři hlavní akciové indexy USA po zápisu Fedu z březnového zasedání monetární politiky které dle očekávání nepřineslo změnu cíle hlavní úrokové sazby Federálního rezervního systému Federal Funds Rate, ale překvapivě zrušilo výhled Fedu jejího zvýšení o půl procentního bodu tento rok nevykazovaly větší změny.

Dokument znovu potvrdil trpělivost a opatrnost centrální banky s ohledem na nebezpečí slábnutí ekonomického růstu a tím i případného budoucího pokračování zvyšování jeho hlavní úrokové sazby. Cyklus utahování monetární politiky trvá již tři roky.

Inflace zmírnila víc, než se čekalo

Březnová inflace podle zprávy indexu CPI Ministerstva práce USA poskočila výše o něco víc než se čekalo kvůli silnému růstu cen energií resp. benzínu. Dražší pohonné hmoty jsou vyššími náklady spotřebitelů a oslabují tak jejich spotřebu a tím i ekonomický růst.

Důležitější z pohledu celkvého hodnocení inflačních dat ovšem byla skutečnost, že jádrová složka inflace (bez volatilních cen potravin a energií), která tak je lepším dlouhodobějším indikátorem inflace oslabila o něco víc, než se čekalo. Oba inflační ukazatele se nicméně pohybují blízko cíle centrální banky 2 %. Ta s daty tedy obecně může být spokojena. Přesto výsledky zmírnění jádrové inflace více podpořily změnu strategie Fedu posledních měsíců snížit výhled letošního zvyšování cíle Federal Funds Rate až na nulu.

Delta Air LInes otevřela výsledkovou sezónu nadějně

Firemní výsledkovou sezónu prvního čtvrtletí resp. její hlavní část ve středu naostro odšpuntovala Delta Air Lines. Akcie aerolinek vzrostly 1,6 %, když zisk firmy překonal očekávání. Společnost rovněž zvýšila svoji předpověď tržeb.

Svá data reportují v pátek největší banky USA JPMorgan Chase a Wells Fargo.

Nadcházející firemní výsledková sezóna je vyhlížena se střízlivějším očekáváním analytiků. Předpovědi zisků prvního kvartálu se v posledních šesti měsících plynule snižovaly. Zisky firem hlavního akciového indexu USA S&P 500 podle současného výhledu mají klesnout 2,5 %. Analytici podle dat Refinitivu čekají, že půjde o první meziroční poklesu zisků firem indexu S&P 500 od roku 2016.

Levi Strauss prvními výsledky po návratu na burzu blýskl

Akcie Levi Strauss & Co ve středu vzrostly 4 %. Firma ve své první výsledkové zprávě od svého návratu na veřejný trh vykázala růst tržeb 7 %.

Akcie maloobchodu zboží domácnosti Bed Batch & Beyond se ve středu v poburzovním obchodování po zavření primárních akciových trhů vznesla více než 8 % po zveřejnění svých kvartálních výsledků.

Akcie ConAgra Brands ve středu silně vzrostly 1,6 % poté, co na svém dni investorů zveřejnila optimistické výhledy.

Tesle daňovými úlevami pomohl Kongres

Vítr do plachet výrobci elektrických automobilů Tesle zafoukal Kongres USA. Ten představil legislativu navyšující daňovou úlevu na elektromobily. Akcie Tesly ve středu vzrostly 1,4 %.

Akcie First Solar ve středu vystřelily výše 8,3 %. Investiční banka Goldman Sachs totiž tento akciový titul zařadila na svůj seznam hodnocení akciových titulů.

Ve středu akciový index širšího trhu S&P 500 vzrostl 0,4 % na 2 888 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average stagnoval na 26 157 bodech a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite přidal 0,7 % na 7 964 bodů.

Své majitele ve středu na burzách USA změnilo kolem 6,15 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,2 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web