Akcie

Wall Street vzrostl, Boeing posílil vzdor zákazu letů letadel 737 MAX v USA

Čtvrtek 14. březen 2019 15:06

Akciové trhy Spojených států amerických ve středu vyrostly. Pomohly jim k tomu zisky akcií sektoru zdravotní péče.

Akcie Boeingu ve středu mírně posílily, přestože USA se připojily k řadě jiných zemí, které dočasně do vyšetření případně vyřešení nápravných preventivních opatření podobných havárií letadel Boeing 737 MAX 8 v Indonésii loni v říjnu a v Etiopii 10.3. (které nikdo nepřežil) letadla typu Boeing 737 MAX dočasně vyřadily z provozu. Vyšetřování se podle dosavadních zjištění bude orientovat zejména na bezpečnostní systémy tohoto typu letadla a jeho ovládání posádkou.

Akcie Boeingu zakončily středeční obchodování ziskem 0,5 % na 377,14 USD, přestože během dne akcie byly ve ztrátě více než 3 % poté, co USA ohlásily stažení Boeingů 737 MAX z letecké aktivity.

Úřad federálního letectví USA (FAA) rozhodnutí a změnu předchozího odmítavého postoje pozastavit aktivní letecký provoz zmíněného modelu Boeingu odůvodnila novými satelitními daty a důkazem z místa poslední letecké havárie. Předchozí fatální letecká nehoda stejného typu letounu se stala ani ne před pěti měsíci. Přitom letadlo Boeing 737 MAX patří k hlavním tahounům produktové nabídky s řadou nasmlouvaných objednávek.

Boeing i přes stažení 737 MAX z letů v USA posílil

Schopnost akcie zavřít v zisku i přes další fundamentální nepříznivou zprávu, která značně posiluje spekulace rizikovosti Boeingů 737 MAX ukazuje, že trh již začíná být vůči negativním zprávám slavného producenta letadel, který je klíčovou firmou prestižního hlavního akciového indexu USA Dow Jones Industrial Average imunní. Obchodníci tak již mohou kalkulovat, že nejhorší scénáře, které se navíc nemusí potvrdit, jsou již v ceně akcie započítány. To by znamenalo, že to “nejhorší” má akcie za sebou a rovněž obrat a start dalšího růstového trendu akcie. Od pátečníé závěrky před leteckou katastrofou v Etiopii nicméně akcie je levnější přibližně o 11 %.

Ta patří v rámci indexu Dow Jones Industrial Average v posledních letech k nejrůstovějším. Tento rok dokonce akcie světově největšího producenta letadel byla z pelotonu 30 firem indexu Dow Jones Industrial Average patřících k největším a nejdůležitějším v USA vykazovaly nejsilnější růst. Trh příznivě zohledňoval stabilní růst firmy se specificky dominantním postavením na trhu.

Společnost se snaží pronikat i do kosmických aktivit. V roce 2014 získala polu s firmou SpaceX grant od Úřadu letectví a kosmonautiky NASA grant na rozvoj obnovení vesmírného programu osobního spojení s Mezinárodní vesmírnou stanicí ISS. Po uzavření éry raketoplánů USA pro přepravu na ISS musely využívat infrastrukturu Ruska.

Mírná inflace klidní Fed a pomáhá akciím

Akciím ve středu pomohla i nová ekonomická data potvrzují správnost trpělivější a opatrnější monetární politiky Fedu. Průmyslové ceny v únoru rostly méně než se čekalo, celková meziroční inflace průmyslových výrobců oslabila hlavně kvůli poklesu cen ropy ve čtvrtém čtvrtletí 2018 na minimum za posledních 1,5 roku. Jádrová inflace očištěná o ceny potravin a ropy se pohybuje blízko optima resp. cíle Fedu 2 %. Podobné výsledky v posledních měsících vykazuje i spotřebitelská inflace.

Centrální banka několik let zvyšuje úr. sazby. Po Novém roce ale Fed zdůrazňuje, ujišťuje a akciové trhy obávající se nadměrného zvyšování jeho úrokových sazeb i uklidňuje, že momentálně je politika stagnujících úrokových sazeb právě tím optimálním postojem Fedu.

Guvernér Fedu Powell v březnu zaujal i stanoviskem, že úroková sazba je blízko cílové rovnovážně úrovně. Toto stanovisko znamená, že ani strategicky není potřeba úr. sazbu dlouhodobě příliš dále zvyšovat, snad jen v případě ekonomického růstu převyšujícího potenciál hospodářství a při jeho přehřívání. To ale není aktuální případ. Momentálně růst ekonomiky klesá.

Fed v poslední době dal na srozuměnou, že pokles růstu ekonomiky a zvýšený rizika vedou centrální banku k opatrnosti a trpělivosti s případným dalším zvyšováním úrokových sazeb. Jejich zvyšování se tak (po)zastavuje.

Monetární politika trpělivosti se změnami úrokových sazeb bude podle našeho názoru platit minimálně do pololetí. Pak bude záležet na vývoji ekonomické aktivity. Větší změny úrokových sazeb ale nečekáme ani v dalších kvartálech. Pokud ekonomika nadále solidně poroste, což je náš předpokládaný scénář, čekáme, že zvýšení hlavní úr. sazby Fedu bude již pouze mírné.

Nižší riziko tvrdého Brexitu pomohlo akciím

Středeční hlasování parlamentu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska za žádných zamítající obávané vystoupení UK z Evropské unie bez dohody rovněž pomohlo světovým akciovým trhům.

Volatilitu akciového trhu ve druhé části obchodní seance přidal prezident USA Donald Trump. Rekl, že nespěchá s dokončením obchodní dohody s Čínou. Upozornil taky, že jakákoliv obchodní dohoda dvou největších ekonomik světa USA a Číny bude obsahovat řešení ožehavé otázky obou zemí, tj. ochranu intelektuálního vlastnictví USA. Společně s otevřením trhů Číny, nadměrným obchodním deficitem USA a Číny a údajnými kyberútoky Číny právě toto téma patří k hlavním vyjednávacím bodům.

Informace prezidenta na jedné straně znamená, že k velmi očekávané obchodní dohodě, která by měla snížit nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu včetně obchodních a celních válek zbývá ještě dlouhá cesta, možná delší než se čekalo. A to i s ohledem odklad summitu prezidentů obou zemí, Donalda Trumpa a Si Ťin-pchinga, kteří by podpisem měly zpečetit úsilí obchodních vyjednavačů obou zemí.

Na druhou stranu trpělivost s vyjednáváním ve srovnání s původním tlakem USA na uzavření obchodní dohody do začátku března v duchu předdohody USA a Číny uzavřené na přelomu listopadu a prosince v Buenos Aires v Argentině pod hrozbou zvýšení celní importní sazby USA na dovoz činského zboží do USA ukazuje, že USA nechtějí již tak vyhrocené obchodní války, které oslabují růstu HDP světa i USA a které přispěly k silné korekci akciového trhu ve čtvrtém čtvrtletí 2018 dále hrotit.

CVS Health s příznivým hodnocením zpevnil 3,5 %

Akcie CVS Health ve středu vzrostly 3,5 % poté, co Bernstein zahájil hodnocení akcie správce farmaceutických programů resp. systémů léků na předpis stanoviskem “nadvýkonnost”. Index zdravotní péče hlavního akciového indexu S&P 500 ve středu vzrostl 1,1 %. Akcie zdravotní pojišťovny UnitedHealth Group ve středu vzrostly 2,6 %.

Ve středu akciový index širšího trhu S&P 500 vzrostl o 0,7 % na 2 811 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vzrostl 0,6 % na 25 703 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite posílil 0,7 % na 7 643 bodů.

Své majitele ve středu na burzách USA změnilo kolem 7,3 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,4 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a poklesy akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry nicméně v lednu, únoru i březnu volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web