Akcie

Wall Street vzrostl, odklad restrikcí Huawei povzbudil technologické akcie

Středa 22. květen 2019 14:11

Růst akcií technologických firem pomohl v úterý pozvednout akciový trh Spojených států amerických. Předtím USA dočasně zmírnily omezení na čínskou Huawei Technologies. Zákrok snížil obavy trhu z tlaku na budoucí firemní výsledky sektoru technologií.

Hlavní akciové indexy USA poté, co začátkem května dosáhly na svá rekordní maxima podléhají prodejnímu tlaku kvůli rostoucím obavám prodloužené obchodní války USA a Číny. Přes úterní zisky hlavní akciový index USA S&P 500 stále směřuje ke své první měsíční ztrátě tohoto roku. Ta by současně byla největší měsíční ztrátou od prosincových akciových výprodejů. Vzdor květnovému oslabení ale momentálně tento čelní akciový index za svým historickým rekordním maximem dosaženým 1.5. zaostává jen přibližně 3 %.

Důvodem jsou tlaky rostoucích starostí akciové burzy prodloužených nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA a Čínské lidové republiky.

Restrikce USA tlačí na firmy USA nahrazovat Huawei, dopady jsou rozsáhlé

Prezident USA Donald Trump minulý týden zařadil Huawei na černou listinu firem, která nesou “nepřijatelná rizika” národní bezpečnosti. Prezidentský výnos dává vládě moc omezit jakékoliv transakce těchto "zahraničních protivníků”, které obsahují informace a komunikační technologie. Nařízení omezuje firmy USA s těmito firmami obchodovat a kooperovat bez vládní licence.

Tento krok USA vedl k tomu, že několik hlavních technologických firem USA omezilo obchodní aktivity s největším světovým producentem telekomunikačního vybavení. Google Alphabetu rozhodl zastavit poskytování přístupu Huawei k jeho aplikacím a službám. Výrobce částí mobilních telefonů Lumentum Holdings rovněž oznámil, že přerušil dodávky Huawei. Jiní producenti čipů včetně Intelu, Qualcommu, Xilinxu a Broadcomu podle zprávy Bloombergu zatím nebudou Huawei dodávat.

Jenže tento krok by nepříznivě rovněž ovlivnil tržby, zisk i aktivitu těchto firem. Producenti čipů, z nichž řada dodává techniku Huawei nesly tíhu pondělního výprodeje.

Restrikce USA na Huawei taky zvýšily obavy další eskalace obchodní válek, v tomto případě USA a Čínské lidové republiky.

Politické riziko se tak opět ztělesnilo do podoby firemního a ekonomického rizika. Mohlo by to významným způsobem ovlivnit očekávání tržeb, zisků a aktivity mnoha firem technologického sektoru. Přenos rizik navíc plošně pokračuje, i zpětně. Velký dopad na Huawei může akcelerovat činskou odvetu na poli obchodních válek.

USA ale Huawei povolily tříměsíční odklad restrikcí

Ministerstvo obchodu ale údajně Huawei 20.5. zgarantovalo dočasnou tříměsíční licenci do 19.8., aby pokračovala ve firemních aktivitách s firmami USA a aby tak mohla kupovat jejich zboží do tohoto termínu jako předtím, než byly restrikce implementovány.

Tento krok USA vzal opět na milost akcie producentů čipů. Index PHLX Semiconductor Sector (SOX) akciové burzy Phialdelphia tak v úterý vzrostl 2,1 % a ukončil tak svůj třídenní pokles. Akcie dodavatelů Huawei včetně Intelu, Qualcommu, Xilinxu a Broadcomu v úterý posilovaly v rozmezí 1,0 - 4,6 %. Index technologií v úterý vzrostl 1,2 % a nejvíce pak ze všech hlavních sektorových akciových indexů indexu S&P 500 tento index posílil.

Příznivá firemní výsledková sezóna USA (1Q) s ohledem na překonávání očekávání lehce za průměrem

Celkově příznivá firemní výsledková sezóna USA prvního čtvrtletí je v cílové rovince. Z 463 firem indexu S&P 500, které již své výsledky reportovalo 75,2 % překonalo očekávání zisku. To je mírně za průměrem překonávané očekávání trhu posledních čtyř kvartálů 76 %.

Analytici nyní čekají, že zisky firem indexu S&P 500 v období leden - březen vzrostly 1,4 %. Očekávání je výrazně optimističtější vůči 1.4., kdy ekonomové čekali jejich pokles 2 %.

Akcie obchodních řětězců Kohl’s a J.C. Penney padly

Akcie Kohl’s a J.C. Penney v úterý spadly poté, co kvartální výsledky, například tržby stejných prodejen, obou řetězců obchodních domů nenaplnily očekávání. Akcie Kohl’s přišly o 12,3 % (největší pokles ze všech firem indexu S&P 500) a akcie J.C. Penney oslabily 7 %.

V úterý akciový index širšího trhu S&P 500 posílil 0,9 % na 2 864 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vzrostl 0,8 % na 25 877 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite získal 1,1 % na 7 786 bodů.

Své majitele v úterý na burzách USA změnilo 6,09 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 6,97 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web