Akcie

Wall Street vzrostl s posílením akcií průmyslu s optimismem obchodu

Pátek 18. leden 2019 9:12

Akcie USA ve čtvrtek připsaly zisky. Naděje vyřešení nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu včetně obchodních a celních válek dvou největších ekonomik světa USA a Číny posílily akcie průmyslu.

Optimismus odklizení strašáka globálního obchodu rovněž pozvedlo celkový investiční sentiment.

Hlavní index akciového trhu USA S&P 500 po čtvrtečních ziscích zavřel nad svým 50-denním klouzavým průměrem poprvé od 3. prosince. Index S&P 500 se nachází 10,1 % pod svým rekordním závěrem z 20.9. Předcházelo tomu jeho oživení ze svého 20-měsíčního minima o Vánocích kvůli obávám ze zpomalení růstu světové ekonomiky.

Právě o Vánocích vyvrcholila korekce čtvrtého kvartálu. K jejím důvodům patřily hlavně obava trhu, že by nadměrné zvyšování úrokových sazeb Fedem mohl globální ekonomický růst a tím i růst zisků firem příliš přiškrtit v posledních měsících dominovala trhům. Pesimismus investorů se začal naplňovat ve druhé polovině čtvrtého čtvrletí se signály, že globální i domácí rizika (obchodní války, možnost nadměrné zvyšování úr. sazeb, slábnutí růstu HDP hlavních hospodářských center včetně Číny a Evropy, uzavření vládních budov kvůli sporu prezidenta a Kongresu o financování budování zdi na hranicích USA a Mexika, Brexitu, politické nejistoty USA) způsobují taky pokles některých základních makroekonomických ukazatelů růstu aktivity USA.

Infiltrace a přímý dopad na pokles růstu ekonomiky USA se tak zhmotňují. Ekonomové taky významně zredukovali výhled růstu firem a jejich zisků a zvyšují tlak na akciový trh. Silný klesající trend akciové burzy USA čtvrtého čtvrtletí pak nepříznivý sentiment zesiluje. S poklesem na 20-měsíční minimum na Štědrý den akciový trh téměř potvrzoval medvědí klesající trh.

Akciová burza po Novém roce roste, protože...

Současné oživení akciového trhu pomohl optimismus obchodních rozhovorů Číny a hlavně USA a taky očekávání, že Fed zpomalí, omezí či (po)zastaví svoje tempo zvyšování hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate.

Čína pokud není přímo USA napadena sprškou nových cel či provokativním komentářem se snaží vystupovat vystřícně a dává najevo, že o dohodu silně stojí. S výjimkou komentářů prezidenta USA Donalda Trumpa k obchodním válkám, které ale byly značně proměnlivé a tedy pro trhy hůře čitelné a spolehlivé se čelní představitelé obchodu USA dosud vyjadřovali k obchodním vztahům s Čínou často skepticky a kriticky.

Fed jinak v posledních týdnech opakovaně naznačuje, že s dalším zvyšováním úr. sazeb, jehož výhled pro tento rok snížil na 0,5 procentního bodu z 0,75 procentního bodu nebude spěchat. Guverné Fedu Jerome Powell již letos stihl naznačit, že centrální banka bude reflektovat rizika slabosti ekonomiky a případně citelně reagovat monetární politikou. Někteří členové Fedu naznačovali, že zvýšení hlavní úrokové sazby Fedu Federal Funds Rate letos může být ještě nižší, což odpovídá i našemu výhledu jejího letošního zvýšení v rozsahu 0 - 0,5 procentního bodu. Je tedy ve hře o (po)zastavení cyklu utahování monetární expanze v podobě zvyšování hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate.

Zbrojovky rostly s novou obrannou strategií USA

Akcie v odpoledním obchodování spurtovaly výše se zprávou Wall Street Journalu. Podle ní ministr financí USA Steven Mnuchin diskutoval zrušení některých nebo všech dovozních cel uvalených na importy čínského zboží do USA. Měl též naznačit nabídku redukce dovozních cel během obchodních jednání naplánovaných na 30. ledna.

Akcie průmyslu, jednoho z hlavních sektorů hlavního akciového indexu USA S&P 500 citlivého na klima mezinárodního obchodu kvůli globální expozici odvětví ve čtvrtek vzrostl 1,7 %. Index průmysl udržel většinu svých zisků přestože se celkový akciový trh USA později stáhl ze svých seančních maxim. Pokles akcií přišel po komentáři mluvčího Ministerstva financí USA, že Mnuchin žádná taková doporučení neposkytl.

V dřívější části čtvrtečního obchodování akcie sektoru průmyslu rostly s posilováním zbrojařských titulů. Předcházela tomu nová strategie raketové obrany USA zveřejněná prezidentem USA Donaldem Trumpem. Akcie největších zbrojovek USA tak rostly. Northrop Grumman posílil 3,3 % a Lockheed Martin přidal 2,4 %.

Nezastavitelné finance dal rostou

Analytici snížili své předpovědi růstu zisku firem indexu S&P 500 za čtvrtý kvartál na 14,2 % z 20,1 %. Tento odhad ekonomové predikovali ještě 1.10. IBES data poskytl Refinitiv.

Akciovému trhu USA ve čtvrtek pomohl rovněž obrat do růstu akcií sektoru finance. Jejich index čtvrtek končil ziskem 0,5 %. Předtím ve čtvrtek slábl 1 %. Byl to rovněž jeho sedmý denní zisk v řadě.

Akcie prestižní investiční banky USA Morgan Stanley ale ve čtvrtek ztratily 4,4 %. Banka totiž reportovala kvartální zisk, který nenaplnil tržní očekávání.

Netflix po výsledcích oslabil

V nočním obchodování po zavření primárního akciového trhu akcie Netflixu ztrácely 2 % poté, co společnost vysílající videa odtajnila svoje kvartálkní výkazy.

Ve čtvrtek akciový index širšího trhu S&P 500 vzrostl 0,8 % na 2 636 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vzrostl 0,7 % na 24 370 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite posílil 0,7 % na 7 084 bodů.

Své majitele ve čtvrtek na burzách USA změnilo kolem 7,19 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 8,58 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a poklesy akciového trhhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry nicméně v lednu volatilitu i obchodní objemy redukuje.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web