Akcie

Wall Street vzrostl s posílením Applu a technologií

Pátek 22. březen 2019 19:05

Růst technologických akcií vedený akciemi Applu potáhl Wall Street ve čtvrtečním obchodování výše.

Nervozita trhu, že nečekaně silné zmírnění monetární politiky znamená, že centrální banka Spojených států amerických vyhlíží překvapivě silnější pokles ekonomického růstu uklidnila příznivá ekonomická data.

Všechny tři hlavní akciové indexy USA zakončily čtvrteční obchodování ziskem. Hlavní index technologických akcií USA Nasdaq Composite vzrostl pátý den v řadě. Hlavní index nejpřestižnějších akciových titulů USA Dow Jones Industrial Average ve čtvrtek vzrostl nejvíce za poslední měsíc. Hlavní index širšího akciového trhu USA S&P 500 ve čtvrtek uzavřel jen necelých 3 % za svých zářijových rekordem.

Ve středu Fed investory překvapil nečekaně silným zkrácením výhledu zvyšování úrokových sazeb kvůli trvajícím rizikům hospodářství USA a signálům jeho slabosti. Obavy signállů centrální banky ekonomické slabosti ale trochu rozehnala příznivější ekonomická data trhu práce v podobě poklesu nových žádostí podpory v nezaměstnanosti překonávajícího odhad trhu a kvůli obratu regionální ekonomické aktivity průmyslových firem regionu Philadelphia po jejím nečekaném únorovém poklesu.

Růst akcií Applu 3,7 % ve čtvrtek táhly zisky akcií technologického sektoru. Růst akcií producenta iPhonů zřejmě souvisí s očekáváním debutu vysílacích služeb firmy příští týden.

Neúspěch léku zadupal Biogen

Akcie Biogenu ve čtvrtek propadly 29,2 %. Pádu akcií předcházelo oznámení firmy, že zastaví testy, které jsou v konečné fázi, svého experimentálního léku Alzheimerovy choroby.

Ve čtvrtek akciový index širšího trhu S&P 500 posílil 1,1 % na 2 855 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vzrostl 0,8 % na 25 963 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite zpevnil 1,4 % na 7 839 bodů.

Své majitele ve čtvrtek na burzách USA změnilo kolem 7,59 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,62 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a poklesy akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry nicméně v lednu, únoru i březnu volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web