Akcie

Wall Street vzrostl s příznivými daty průmyslu USA a Číny

Úterý 2. duben 2019 15:32

Akcie USA v pondělí posílily. Akciová burza USA zahájila druhé čtvrtletí růstem. Příznivá data zpracovatelského průmyslu Spojených států amerických a Číny snížila obavy slábnoucího globálního ekonomického růstu.

Hlavní akciový index USA S&P 500 po svém silném růstu v prvním čtvrtletí (hlavně v lednu a v únoru) po pondělku zaostával za svým zářijovým historickým zavíracím rekordem jen 2,2 %.

Index S&P 500 navíc v pondělí vykreslil technickou formaci “zlaté křížení”. To vzniká vzestupem krátkodobého klouzavého průměru nad dlouhodobý klouzavý průměr. Technická analýza tento grafický úkaz interpretuje jako potvrzení růstového trendu. V pondělí 50-denní klouzavý průměr indexu S&P 500 překonal jeho 200-denní klouzavý průměr.

Průmysly USA i Číny zabraly...

Zisky globálních akciových trhů povzbudila data aktivity zpracovatelského průmyslu USA a Číny. V Číně se v březnu aktivita zpracovatelského průmyslu nečekaně vrátila k růstu poprvé za čtyři měsíce. Solidní růst zpracovatelského průmyslu USA v březnu vůči únopru zesílil víc, než se čekalo.

Výsledky pomohly investorům posunout pozornost od zprávy únorových maloobchodních tržeb, které mírně zaostaly za očekáváním. Spotřeba domácností USA díky expandujícímu trhu práce sice roste solidně, ale v posledním kvartálu její růst nečekaně oslabil.

…a zvrátily inverzi výnosové křivky

V minulých dnech trhy značně vylekala inverzní výnosová křivka USA, kdy výnosy hlavních desetiletých státních dluhopisů USA oslabily pod výnosy tříměsíčních státních pokladničních poukázek USA. Výnosovou inverzi vyvolala právě předběžná březnová nečekaně velmi slabá data aktivity zpracovatelského průmyslu eurozóny. Recese zpracovatelského průmyslu hlavně Německa ale i Francie se nečekaně hodne zvýraznila.

Inverze výnosové křivky přiživená i redukcí výhledu úrokových sazeb Fedu a ECB bývá předzvěstí hospodářské recese, tedy opakovaného mezikvartálního poklesu hrubého domácího produktu. Hrozba slabé ekonomické aktivity pak stlačuje nejen úrokové sazby ale i ceny akcií.

Jenže nová data zpracovatelského průmyslu z přelomu března a dubna výnosovou inverzi zvrátila. Výnosy desetiletých státních dluhopisů se vrátily zpět nad výnosy tříměsíčních státních pokladničních poukázek USA a navíc v pondělí zasáhly týdenní maximum. Růst výnosů desetiletých státních dluhopisů USA pomohl v růstu akcií firem finančního sektoru. Index bank index S&P 500 v pondělí vzrostl 2,9 %. Banky profitují s růstem úrokových sazeb, protože s růstem depozitních i úvěrových úrokových sazeb jsou schopny zvyšovat svoji ziskovou marži. Vedle toho lepší vyhlídky ekonomiky protahují očekávání životnosti rekodně dlouhé růstové fáze fáze současného hospodářského cyklu, což pomáhá i akciím firem více růstových cyklických sektorů.

Růst výnosů srážel defenzivní sektory

V pondělí tak akcie většiny sektorů indexu S&P 500 rostly. Pouze akcie defenzivních sektorů, tedy odvětví základního spotřebitelského zboží, realit a veřejných služeb oslabily. Růst výnosů hlavních desetiletých státních dluhopisů USA s lepší očekáváním ekonomického vývoje vede investice z méně rizikových defenzivních sektorů do cyklických sektorů. Navíc štědřejší dividenda defenzivních sektorů je v konkurenci rostoucích úrokových sazeb méně atraktivní.

Obavy slábnutí ekonomického růstu ale zcela nezmizely. Již jen za dva týdny zahajuje nová firemní výsledková sezóna USA, tentokrát prvního čtvrtletí. Investoři se připravují na možná první kvartální pokles zisků firem USA od roku 2016. Analytici podle dat Refinitivu čekají meziroční pokles čtvrtletních zisků 2,0 % (den předtím 1,9 %).

Akcie automobilů v pondělí vzrostly poté, co Státní rada Číny v neděli uvedla, že země bude po 1.4. pokračovat v rušení dalších cel na import automobilů a jejich součástí USA. V pondělí akcie General Mototrs přidávaly 1,8 % a akcie Ford Motor vzrostly 2,3 %.

Lyft rychle nabyl, rychle pozbyl

Akcie začínající firmy sdílené taxi služby Lyft v pondělí propadly 11,9 %. Ceny akcií firmy končily pondělí, jejich druhý obchodní den, pod svou startovací cenou první veřejné nabídky akcií (IPO). Firma poradenských finančních služeb Guggenheim Securities totiž začal pokrývání této akcie ratingem “neutrální”. V pátek po svém debutu na akciové burze Nasdaq vystřelily vzhůru více než 20 %. Nakonec akcie v pátek vzrostla 8,7 %.

V pondělí akciový index širšího trhu S&P 500 posílil 1,2 % na 2 867 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vzrostl 1,3 % na 26 258 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite získal 1,3 % na 7 829 bodů.

Své majitele v pondělí na burzách USA změnilo kolem 7,11 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,47 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale v lednu, únoru i březnu volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web