Akcie

Wall Street vzrostl s příznivými firemními zprávami a levnějšími akciemi

Pátek 26. říjen 2018 13:20

Akcie USA ve čtvrtek silně vzrostly. Hlavní akciový index USA Nasdaq Composite posílil v denním vyjádření nejvíce od března. Příznivé výsledky Microsoftu vyvolaly růstový obrat technologických titulů. Investoři rovněž kupovali přeprodané akcie.

Po zavření burzy trhu akcie prestižní skupiny růstových akcií FAANG (Facebook, Apple, Amazon.com, Netflix, Google, jehož matkou je Alphabet) Amazon.com a Alphabetu prudce oslabily po zveřejnění jejich výsledků. Akcie Amazon.com slábly 3,9 % a akcie Alphabetu odepisovaly 3,4 %.

Index Nasdaq Composite posílil 3 %. Je to jeho nejsilnější denní procentuální růst od 26. března. K růstu došlo den poté, co tento index poklesem (potvrzeným závěrkou) převyšujícím 10 % z rekordního maxima potvrdil technickou korekci. Šlo o nejsilnější pokles indexu Nasdaq Composite od roku 2011.

Oba hlavní akciové indexy USA S&P 500 a Dow Jones Industrial Average se čtvrtečním růstem z pohledu výkonnosti tohoto roku vrátily do zisku.

Microsoft opět zazářil

Akcie Microsoftu v pátek získaly 5,8 %. Firmě se podařilo překonat odhad trhu tržeb a zisku. Spolu se zisky akcií producentů čipů Microsoft přispěl indexu technologických akcií indexu S&P 500 k posílení 2,9 %.

Akcie AMD (Advanced Micro Devices) padly 15,4 % se slabou předpovědí. Kvartální silná zprávu Xilinxu naopak odpálila růst akcií této firmy 15 %. Proto v součtu index burzy Philadelphia PHLX Semiconductor Sector (SOX) vzrostl 2,3 %.

Poslední série příznivých firemních dat USA vzešla z širokého spektra společností. K firmám, které výsledky naposledy potěšily investory patří Ford Motor, Visa, Whirlpool a Twitter. Data poskytla investorům úlevu. Výsledková sezóna firem USA totiž zatím začala vlažně. Časem navíc síla dat slábla se slabšími výhledy firem zpracovatelského průmyslu a producentů čipů.

Ford Motor má potíže s tržbami v Číně. Ve čtvrtek ale jeho akcie vyskočily 9,9 %. Jeho výsledková zpráva totiž zvýšila naděje na silný závěr roku. Silný růst cen akcií automobilky podpořil zisky akcií sektoru diskreční spotřeby indexu S&P 500.

Říjnový propad cen akcií přišel se starostmi nad dopadem cel mezinárodního obchodu a oslabení zisků firem Číny. Obchodní války a protekcionismus dopadají hlavně na otevřené a globalizované ekonomiky. Největší slabost tak hlásí Evropa ale i asijské ekonomiky, na rozdíl od USA. Alespoň pokud jde o celková makroekonomická data aktivity.

Akciové investory v říjnu vyrušily rovněž obavy rostoucí úrokové míry, úrokových sazeb, výnosů (státních) dluhopisů a tím růstu úvěrových nákladů a taky souboj o rozpočet Itálie s Evropskou unií, jež ho kritizuje jako příliš expanzivní. Obchodnici jsou rovněž znepokojení nadcházejícími kongresovými volbami USA. Prezident USA Donald Trump v nich může přijít o dosavadní relativně pohodlnou parlamentní většinu. To by mu mohlo značně zkomplikovat jeho politiku. A nejen politiku, rovněž novou kampaň za znovuzvolení prezidentem ve volbách v roce 2020.

Valuace zatraktivnily

Současné akciové výprodeje ale taky řadu akcií atraktivně zlevnilo. Podle dat Refinitivu valuace indexu S&P 500 klesla na dvou a půl leté minimum 15,3 násobku odhadů zisku pro příštích 12 měsíců z 15,8.

Výsledky firem indexu S&P 500 zvýšily očekávání růstu zisku za třetí kvartál na 23,6 % z 21,8 % v posledních 10 dnech. Neuspokojivé výhledy nicméně podle I/B/E/S (Institutional Broker’s Estimate System) dle Refinitivu stáhly tržní předpověď růst zisku za čtvrté čtvrtletí na 19,4 % z 19,9 %.

Ve čtvrtek index širšího trhu S&P 500 vzrostl 1,9 % na 2 706 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average přidal 1,6 % na 24 985 bodů a index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite dosáhl denního zisku 3,0 % růstem na 7 318 bodů.

Čtvrteční obchodní objemy byly opět silné. Na burzách USA se ve čtvrtek obchodovalo s přibližně 9,2 miliardami akcií. Den předtím akciový debakl vzešel z obchodů, při kterých se obchodovalo 9,6 mld. akcií. S výprodejní akciovou vlnou 11. října se obchodovalo 11,44 mld. akcií.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web