Akcie

Wall Street vzrostl, silná zpráva trhu práce podporuje příznivý ekonomický výhled

Pondělí 6. květen 2019 13:47

Akcie Spojených států amerických v pátek v plošném oživení akciového trhu.

Silný růst zaměstnanosti v dubnu, který překonal očekávání trhu ve spojení s mírným růstem mezd, jež neevokuje inflační nebezpečí a tím ani riziko dalšího zvyšování cíle hlavní úrokové sazby Federálního rezervního systému USA uvedlo investory do optimistické nálady s ohledem na výhledu ekonomiky a úrokových sazeb.

Hlavní akciový index USA Nasdaq Composite v pátek zavíral na rekordním maximum. Hlavní akciový idnex širšího trhu S&P 500 zakončil obchodní týdne jen těsně za závěrkou rekordního maxima.

Trh práce v silné kondici indikací příznivého ekonomického výhledu a stagnace úrokových sazeb

V dubnu zaměstnanost v USA vzrostla o 236 000, značně víc, než čekal trh. Analytici čekali její zvýšení o 185 000. Míra nezaměstnanosti klesla na 3,6 %, minimum od prosince 1969 z březnových 3,8 %, trh čekal její stagnaci. Růst mezd byl meziměsíčně 0,2 % při očekávání 0,3 %, meziroční růst byl stejný jako v březnu 3,2 % při odhadu 3,3 %.

Zpráva je silnější než se čekalo nečekaně silným růstem zaměstnanosti a překvapivým poklesem na nové dlouhodobé minimum. Celkově v průměru růst zaměstnanosti zůstává solidní, míra nezaměstnanosti rekordně nízká a růst mezd pokračuje v drobném zrychlování.

Zpráva nemění naše očekávání, že trh podrží úrokové sazby na stávající úrovni minimálně do září. Růst ekonomiky je solidní díky domácí poptávce, robustnímu trhu práce a silnému spotřebitelskému sentimentu. To je dobrá zpráva pro akciový trh.

Na druhou stranu slabost světové ekonomiky kvůli obchodním válkám a odchodu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie se přináší i do hospodářství USA. Na slabší úroveň oslabil růst aktivity průmyslu, trvale slabší jsou hrubé fixní firemní investice, rezidenční i nerezidenční. Navíc některé indikátory ukazují pokles jádrové inflace (bez cen potravin a energií).

Berkshire Heathaway koupil akcie Amazon.com, jehož akcie vzrostly

Akcie Amazon.com v pátek vzrostly 3,2 % a nejvíce posílil páteční růst indexů S&P 500 a Nasdaq Composite. Předcházela tomu zpráva CNBC, že finanční konglomerát Warrena Buffetta Berkshire Hathaway poprvé koupil akcie giganta internetového maloobchodu.

V pátek akciový index širšího trhu S&P 500 posílil 1,0 % na 2 946 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vzrostl 0,8 % na 26 505 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite získal 1,6 % na 8 164 bodů.

Své majitele v pátek na burzách USA změnilo 6,47 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 6,62 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web