Akcie

Wall Street zakončil poslední den strašidelného října ziskem

Čtvrtek 1. listopad 2018 11:01

Akcie USA ve středu druhý den pokračovaly v obratu poklesů předchozích dnů. Investoři kupovali oslabené akcie technologických a internetových firem. Náladu akciové burzy povzbudily taky silné firemní výsledky.

Přesto hlavní akciový index USA S&P 500 ve středu z pohledu své výkonnosti uzavřel svůj nejhorší měsíc za posledních 7 let.

V říjnu index S&P 500 ztratil 6,9 %, zatímco hlavní akciový index USA Dow Jones Industrial Average přišel o 5,1 %. Je to jeho největší měsíční procentuální pokles od ledna 2016. Hlavní akciový index USA Nasdaq Composite v říjnu odepsal 9,2 %. Měsíční ztráta tohoto indexu je nejsilnější dokonce od listopadu 2008, tedy od světové finanční krize. Trh si s nadsázkou oddechl, že říjen skončil.

Poklesy akcií a růsty obchodních objemů a tržní volatility v posledních týdnech akcelerovaly. Hlavním důvodem akciových poklesů října byly obavy z rostoucích úvěrových nákladů vzhledem k trvalému zvyšování hlavní úrokové sazby Fed Federal Funds Rate, výnosů dluhopisů, úrokových sazeb peněžního trhu a obecně úrokových sazeb. Další důležitou příčinou akciových ztrát října jsou světové obchodní války. Tyto důvody mohou oslabit ekonomický růst a růst zisků firem USA. Určité známky slabosti vykazují firemní investice, trh domů a exporty. Investoři rovněž mohly vybírat zisky akciových titulů, jež dlouhodobě táhly růst akciového trhu USA a jejichž valuace se jim zdály příliš velké. Taky proto prodeje akcií byly zaměřeny na firmy sektorů technologií a internetu.

Trh zaměřuje kongresové volby

Momentální nervozitu nyní představuje nejistota voleb do Kongresu USA. Ty se konají již 6. listopadu. Volby rozpůlí funkční prezidentské období USA Donalda Trumpa. Jejich logickým tématem bude i vysvědčení dvou let Trumpa v pozici prezidenta. Trumpovi vážně hrozí, že volby mohou ukončit republikánskou většinu v Kongresu. V ohrožení je zejména nadvláda konzervativců v dolní komoře Kongresu, ve Sněmovně reprezentantů. Trh rovněž započítal, že republikánům se podaří udržet převahu v horní komoře parlamentu, tedy v Senátu.

To by prezidentovi značně zkomplikovalo vládnutí a jeho další reformy daní a deregulace ekonomiky. Rovněž vzhledem k jeho aférám by to ohrožovalo i jeho vlastní pozici v úřadu prezidenta. Z těchto důvodů by akciový trh, pokud výsledky voleb dopadnou dle tohoto očekávání, mohl oslabit.

Na druhou stranu, oslabení kongresové podpory Trumpa už na akciovém trhu může být započítáno. Opozice demokratů i přes případné ovládnutí Sněmovny reprezentantů nebude tolik výkonná. Na některých otázkách, jako např. podpora infrastruktury se názor demokratů přibližuje republikánské strategii.

Ve středu pokračoval růstový obrat burzy

V posledních dvou dnech ale obchodníci všechny obavy které v říjnu vyskočily a které dosud skličovaly akciovou burzu odložili do pozadí.

K posílení akciového trhu značně pomohla i technická analýza. Akciové trhy se odrazily od půlroční technické podpory. Ta začíná od února 2018, první korekce tohoto roku.

Index volatility CBOE (Chicago Board Options Exchange) VIX, nejsledovanější barometr očekávaných krátkodobých výkyvů indexu S&P 500 uzavřel na nejnižší hodnotě od 23. října. Volatilita po prudkých poklesech cen akcií v silných objemech se stabilizací trhu a jeho růstem většinou klesá.

Index Nasdaq Composite v posledních dvou obchodních dnech posílil 3,6 %. Je to jeho největší dvoudenní procentuální zisk od června 2016.

Facebook investory uklidnil dlouhodobým výhledem

Akcie Facebooku ve středu posílily 3,8 %. Gigant sociálních médií řekl, že marže přestanou klesat od roku 2020, jakmile poleví náklady skandálů.

Index komunikačních služeb indexu S&P 500, do nějž patří taky akcie matky Google Alphabet a firmy vysílání videí online Netflix vzrostl 2,1 %. Index informačních technologií indexu S&P 500 Index a producenta iPhonů Apple ve středu zpevnil 2,4 %. Akcie společnosti online prodejů Amazon.com a producenta iPhonů Apple, který oznámí své výsledky po skončení čtvrteční obchodní seance posílily rovněž, 4,4 % a 2,6 %.

Index sektoru financí indexu S&P 500 ve středu vzrostl 1,4 %. Index regionálních bank indexu S&P 500 získal 1,9 %. Důvodem je návrh centrální banky USA zmírnit regulaci bank USA s aktivy pod 700 mld. USD. Fed tak navazuje na svoje deregulační opatření z května. Oslabení regulace má zlepšit hospodaření bank.

Defenzivní sektory jako jediné ve středu vykázaly ztrátu. Například index základního spotřebitelskoého zboží indexu S&P 500 klesl 0,9 %. Akcie Kellogg ve středu padly 8,9 %. Společnost snížila svoji celoroční předpověď zisku kvůli vyšším nákladům reklamy a distribuce.

General Motors prudce vzrostl

Akcie General Motors vyskočily 9,1 %. Nejsilnější denní procentuální zisk akcií největší automobilky USA od konce května souvisí s robustními kvartálními výsledky a předpovědí silného celoročného zisku.

Většinou nad očekávání silná data firemní výsledkové sezóny USA zvýšily podle I/B/E/S (Institutional Broker’s Estimate System) dat Refinitivu odhady růstu zisku firem indexu S&P 500 za třetí čtvrtletí na 26,3 %.

Ve středu akciový index širšího trhu S&P 500 vzrostl 1,1 % na 2 712 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average posílil 1,0 % na 25 116 bodů a hlavní akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite přidal 2,0 % růstem na 7 306 bodů.

Své majitele ve středu na burzách USA změnilo kolem 9,8 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru zobchodovalo 8,7 mld. akcií. Data obchodních objemů signalizují obnovení silného vzestupu obchodní aktivity. Obchodní objemy se s velkou volatilitou opět přiblížily své špičce z 11. října. Tehdy s výprodejní akciovou vlnou 11. října se obchodovalo 11,44 mld. akcií.

Zajímavostí října podle předběžných dat je rovněž skutečnost, že je to teprve 12 měsíc současného býčího tažení akciového trhu, kdy akcie i státní dluhopisy USA ve stejném měsíci vykázaly ztráty.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web