Akcie

Wall Street zavrávoral, investoři sledují obchodní jednání, obavy ek. růstu

Úterý 12. únor 2019 16:17

Hlavní akciový trh Spojených států amerických v pondělí kolísal blízko otevíracích hodnot.

Investoři sledovali probíhající obchodní rozhovory dvou největších ekonomik světa USA a Číny, potenciální pat Kongresu USA jednání financování zdi na hranicích USA a Mexika a s tím související případné další zavření vládních budov a taky snížený výhled firemních zisků v roce 2019.

Hlavní akciové indexy USA S&P 500 a Nasdaq Composite v pondělí vydřely mírné zisky. Hlavní akciový index USA Dow Jones Industrial Average ale první den nového týdne mírně oslabil.

USA a Čína vyjadřovaly optimismus obchodních jednání. Přitom na politickém kolbišti to mezi oběma zeměmi jiskří. Zástupkyně ředitele a finanční ředitelka čínského obra produkce telekomunikací a spotřebitelské elektroniky Huawei Meng Wan-čou je stále v Kanadě vězněna na základě zatykače USA. USA požadují její vydání, aby mohla být souzena pro údajné porušení sankcí, které USA vyhlásily proti Íránu. Mimo to Huawei čelí celosvětové kampani obvinění firmy ze zprostředkování špionáže Čínou a tím i z bezpečnostních rizik. Čína s firmou živě kooperuje a společnost podporuje. Mnohé země zavádějící telekomunikační sítě 5G řeší problém, jak se k obvinění firmy postavit. Mise námořnictva USA ve sporném Jihočínské moři vyprovokovala zlobu Číny.

Kongres šturmuje s dohodou zdi a financování vlády

Lídři Kongresu se pokoušeli překonat dosavadní spory prezidenta USA Donalda Trumpa a Demokratické strany o financování stavby bezpečnostní zdi na hranicích USA a Mexika a dosáhnout dohody. Snaha zákonodárců je spoučasně i pokusem odvrátit obnovení uzavírky vládních úřadů USA. Ty byly zavřeny rekordně dlouho, 35 dnů, v prosinci a lednu poté, co prezident spojil financování vlády s požadavkem přidělení finanční podpory od Kongresu. Plné otevření vlády zajistila až přechodná dohoda obou stran o třítýdenním příměří s dočasným obnovením financování veřejného sektoru a získáním času pro trvalý kompromis bezpečnostních opatření na jižní hranici Spojených států. S tím, jak se třítýdenní termín rychle blížil ke konci. Termín dohody zní 15. únor.

Firemní výsledkový sezóna USA míří do cílové rovinky. Z 2/3 firem indexu S&P, které již reportovaly své výsledky za čtvrtý kvartál dle dat IBES Refinitivu 71,2 % zisky překonaly očekávání trhu. Trh čeká růst zisku za sledovaný kvartál 16,5 %, tedy více než růst 15,8 % předpokládaný začátkem roku.

Jenže ekonomové snižují své odhady růstu zisku pro první čtvrtletí letos. Analytici nyní čekají pro probíhající první čtvrtletí meziroční pokles zisku 0,2 %. Začátkem roku ještě čekali meziroční růst zisku 5,3 %. Šlo by o první kontrakci zisků od druhého čtvtrletí 2016.

Index Dow Jones Industrial Average oslabil sektor zdravoní péče

Index Dow Jones Industrial Average v pondělí na rozdíl od jiných hlavních akciových indexů ztratil. Nejvíce jej oslabily poklesy akcií sektoru zdravotní péče. Akcie UnitedHealth Group, Pfizer a Mercku ztratily každá více než 1 %.

V pondělí akciový index širšího trhu S&P 500 zpevnil 0,1 % na 2 710 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average klesl 0,2 % na 25 053 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite posílil 0,1 % na 7 308 bodů.

Své majitele v pondělí na burzách USA změnilo kolem 6,23 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,43 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a poklesy akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry nicméně v lednu volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web