Akcie

Wall Street ztratil, výnosy státních dluhopisů USA klesly s obavami oslabení globálního ek. růstu

Čtvrtek 28. březen 2019 12:08

Akcie Spojených států amerických ve středu oslabily s tím, jak výnosy státních dluhopisů USA opět klesly a prodloužená inverze výnosové křivky zvýšila obavy poklesy ekonomického růstu USA.

Výnosy hlavního desetiletého státního dluhopisu USA ve středu klesly, ale udržely se nad 15-měsíčními minimy, které předtím v noci zasáhly. Investoři se stále zaměřují na nebezpečí poklesu ekonomického růstu a kvůli tomu i na nečekaně silné zmírnění monetární politiky centrálních bank.

Stabilizace dluhopisové trhu v úterý pomohla akciové burze poté, co je výnosová inverze (výnosy delších termínů jsou nižší než výnosy kratších splatností) dříve oslabila.

Poklesy akciového trhu vyvolaly obavy slábnoucí růst světové ekonomiky a s tím spojená inverze pozorně sledované části výnosové křivky státních dluhopisů USA. Tato inverze bývá předzvěstí hospodářské recese.

Prohlubující globální slabost průmyslu nastartovala výnosovou inverzi

Výnosy čelního desetiletého státního dluhopisu USA v pondělí klesly na svou nejnižší úroveň od prosince 2017. Inverze výnosové křivky mezi tříměsíční státní pokladniční poukázkou USA a desetiletým státním dluhopisem USA se v pondělí dále zvýraznila s tím jak investoři pokračovali v úvahách nečekaně silného zmírnění monetární politiky Fedu na jeho zasedání úrokových sazbách 20.-21.3.

Zvětšení slabosti průmyslu hlavně Evropy ale i USA vedla k inverzi výnosů státních dluhopisů USA. Výnosy tříměsíčních státních pokladničních poukázek USA poprvé od roku 2007 (období začínající světové hospodářské a finanční krize) překonaly výnosy jejch desetiletých státních dluhopisů. To dále akcelerovalo starosti globálního hospodářského oslabení.

Aktivita průmyslu dle indexů PMI hlavně Evropy ale i USA se v březnu meziměsíčně ponořila do ještě větší slabosti, než se předpokládalo, v Japonsku pokračovala drobná recese průmyslu. To zvětšilo nebezpečí poklesu růstu světové ekonomiky a jejích hlavních hospodářských center či v případě Evropa přímo hospodářské recese (potvrzený pokles ekonomické aktivity).

Světová ekonomika je stále pod tlakem nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu včetně obchodních a celních válek. Druhým důvodem, který sráží hlavně ekonomiku USA jsou vyšší úrokové sazby. A třetím faktorem nejistot a slabost je stále nejasné generační odcházení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie, které oslabuje hlavně ekonomiku Evropy. Nejistota snižuje spotřebu a investice domácností a firem a tím i ekonomickou aktivitu.

Slabost ekonomického růstu či hospodářská recese vedou k poklesu výkonnosti růstu ekonomiky, její výnosnosti a výnosnosti jejích finančních trhů a taky vedou centrální banky k uvolňování monetární politiky s cílem posílit ekonomickou aktivitu. Podpůrná monetární expanze je realizována redukcí úrokových sazeb. Proto nepříznivý ekonomický výhled vede k inverzi výnosové křivky, kdy trhy předpokládají v budoucnu pokles úrokových sazeb. Výskyt výnosové inverze státních dluhopisů USA tak vede k predikci případně obavám světové hospodářské slabosti v podobě poklesu růstu ekonomiky či hospodářské recesi. Řada investorů, obchodníků a ekonomů inverzi výnosové křivky považuje za indikátor hospodářské recese pravděpodobně během 1 - 2 let.

Inverzní výnosová křivka sráží akcie odvětví finance

Obavy trhů z prohloubení ekonomické slabosti posledních čtvrtletí a výnosovou inverzi podnítily i hlavní světové centrální banky, Federální rezervní systém USA a Evropská centrální banka. Obě instituce v březnu na pozadí hospodářské slabosti až nečekaně silně snížily výhled zvyšování úrokových sazeb (Fed odstranil výhled dvou letošních zvýšení o 1/4 procentního bodu a již posun své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate nečeká, ECB posunula výhled možné zvýšení své hlavní úrokové sazby z letošního druhého pololetí na začátek příštího roku) a i dalšími zákroky překvapivě razantně zmírnily svoji monetární politiku. Vedle pomoci svým ekonomikám resp. světovému hospodářství obě banky vznesly otazníky, nejistoty a starosti, jaký je skutečný stav a pravděpodobný vývoj hospodářství.

V závěru minulého roku trhy naopak znepokojovala důvěra v solidně rostoucí ekonomiku, která ale tlačila výnosy desetiletého státního dluhopisu přes 3 %, tedy k možná abnormální výnosnosti a současně monetární restrikci v podobě nadměrného zdražení peněz. To hrozilo utlumit ekonomickou aktivitu. Nyní jsou ale starosti opačné, trh se s poklesem úrokových sazeb delších termínů obává hospodářské recese. Výnos desetiletého státního dluhopisu USA se v pondělí pohyboval kolem 2,4 %.

Z pohledu akciových sektorů, inverze výnosů v podobě očekávání poklesu úrokových sazeb snižuje akcie finančních institucí. Pokles úrokových sazeb totiž redukuje jejich rozpětí úrokových sazeb úvěrů a depozit a tím i jejich ziskové marže a tím i jejich tržby, zisk, výsledky a aktivitu a tím i ceny jejich akcií.

Akcie bank a finančních firem ve středu klesly. Index sektoru financí indexu S&P 500 oslabil 0,4 %.

Pokles úrokových sazeb prospívá akciím rezidenčních stavitelů: Lennar + 3,9 %

Ačkoliv akcie hlavně finančních firem ale i celého akciového trhu s poklesem úrokových sazeb momentálně ztrácí, některé sektory s poklesem úrokových sazeb profitují. Například sektor rezidenčního stavitelství. Sektoru rovněž pomohl i průzkum Mortgage Bankers Association, podle nějž žádosti hypoték v týdnu ukončeném 22.3. vzrostly skoro 9 % s poklesem úrokových sazeb

Akcie Lennaru ve středu získaly 3,9 %. Dvojka rezidenčních stavbařů USA oznámila, že čeká zlepšení trhu domů USA. Akcie KB Home ve středu rostly 2,7 %. Firma v úterý večer oznámila příznivá data.

Akcie Centene ve středu ztratily 5 %. Zdravotní pojišťovna předtím řekla, že koupí menšího konkurenta WellCare Health Plans za 15,27 mld. USD Akce WellCare Health Plans ve středu vyskočily 12,3 %.

Ve středu akciový index širšího trhu S&P 500 klesl 0,5 % na 2 805 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average odepsal 0,1 % na 25 626 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite přišel o 0,6 % na 7 643 bodů.

Své majitele ve středu na burzách USA změnilo kolem 6,97 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,64 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale v lednu, únoru i březnu volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web