Akcie

Z výsledkové sezóny: producenti čipů táhly Nasdaq, Intel nenaplnil očekávání

Pátek 25. leden 2019 15:58

Růst akcií producentů čipů ve čtvrtek táhl zisky indexu Nasdaq Composite. Kvartální výsledky firem Xilinx a Lam Research překonaly očekávání analytiků. Texas Instruments sice ziskem překonal očekávání, ale zklamal svými tržbami.

Index PHLX Semiconductor Sector (SOX) akciové burzy Philadelphia, klíčový ukazatel akcií producentů čipů, ve čtvrtek vyskočil o 5,7 %, což je nejvíce od 26. prosince.  V posledních měsících byl tento index pod tlakem po varování Apple. Výrobce elektroniky 2. ledna oznámil slábnoucí poptávku po smartphonech ve čtvrtém čtvrtletí, tedy v klíčovém kvartálu svátků. Ten bývá dobrým indikátorem vývoje celkové poptávky a ekonomiky. 

Řada producentů čipů pro Apple poskytuje klíčové komponenty jeho produkční nabídky. Mimo to jeho data jsou značně indikativní celkové poptávky v segmentu mobilních telefonů ale i technologií a ekonomiky vůbec.

Akcie Intelu po smíšených datech po zavření trhu oslabily

Akcie Intelu v nočním obchodování po zavření primárních akciových burz oslabily. Firma tržbami za čtvrté čtvrtletí nenaplnila očekávání kvůli slábnoucí poptávce.

Akcie Textronu ve čtrvtek vyskočily 5,6 %. Předtím zisk společnosti stejně jako předpověď zisku tohoto roku překonaly tržní očekávání.

Firemní výsledková sezóna USA čtvrtého čtvrtletí je v plném proudu. Své výsledky zatím zveřejnilo přibližně 20 % firem indexu S&P 500. Odhady trhu se podařilo překonat 75,3 % z nich. Analytici nyní předpokládají růst zisku korporací USA indexu S&P 500 za čtvrtý kvartál 14,2 %.

Ve čtvrtek akciový index širšího trhu S&P 500 vzrostl 0,1 % na 2 642 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average klesl 0,1 % na 24 553 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite přidal 0,7 % na 7 073 bodů.

Své majitele ve čtvrtek na burzách USA změnilo kolem 6,94 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,88 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a poklesy akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry nicméně v lednu volatilitu i obchodní objemy poněkud redukuje.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web