Akcie

Záchrana NAFTA posílila DJIA a S&P 500, Nasdaq Composite oslabil

Úterý 2. říjen 2018 11:39

Hlavní akciové indexy USA Dow Jones Industrial Average a S&P 500 začaly v pondělí čtvrtý kvartál růstem. Impulsem byla zachrána Severoamerické dohody volného obchodu NAFTA v restaurované podobě.

NAFTA však hlavně zůstává v trilaterálním formátu USA - Kanada - Mexiko. Přijetí dohody pomohlo rozptýlit nejistotu obav rizik nebezpečí mezinárodného obchodu včetně protekcionistických jevů jako jsou obchodní války, cla apod.

Kanada a Mexiko akceptovaly restriktivnější obchodní parametry nové Dohody USA - Mexiko - Kanada (USMCA). Ta ztíží globálním producentům automobilů levnou výrobu automobilů v Mexiku. Tím resp. rovněž se snaží přenést/přinést resp. vytvořit více pracovních míst v USA.

Připojení Kanady k NAFTA resp. USMCA je dobrou zprávou obecně nejen pro NAFTA a Severní Ameriku. Jde o dobrý signál pro další jednání USA s jinými zeměmi, hlavně s Čínou. Dvě největší ekonomiky světa zatím na průlom zamrzlých obchodních vztahů teprve čekají.

Akcie průmyslových firem a specificky akcie firem se vztahem k automobilům a železnicím v pondělí rostly. Akcie Ford Motor posílily 0,8 % zatímco akcie General Motors vzrostly 1,6 %. Mezi akciemi firem nabízejících železniční přepravu Kansas City Southern vzrostla 2,9 %.

Akcie firem průmyslového sektoru jsou citlivé na dění mezinárodním obchodu. Jeho letošní napětí tyto akcie letos oslabovalo. Pondělí ale bylo z pohledu tohoto sektoru dnem nejsilnějšího růstu cen akcií za posledních pět týdnů.

General Electric s novým ředitelem posílil

Největším jednotlivým impulsem růst akcií průmyslových spoklečností nicméně v pondělí byl průmyslový a multisektorový konglomerát General Electric (GE). Jeho akcie prudce posílily 7,1 %. Mělo jít o nejlepší růstový den těchto akcií za hodně dlouhou dobu, přesněji za 3 a půl roku. Spouští růstu ceny akcií byla změna na postu ředitele firmy. Johna Flanneryho nahrazuje dosavadní člen vedení firmy Larry Culp. Investoři věří, že manažer Culp může portfolio společnosti transformovat rychleji než Flannery.

Zisky cyklických sektorů v odpolední části obchodní seance přece jen polevily.

Pod tlakem byly akcie s menší tržní kapitalizací shrnuté do indexu Russell 2000. Ten oslabil 1,4 %. Důvodem tohoto vývoje je zčásti rotace zájmu a poptávky investorů po akciích větších firem. Menší firmy USA nejsou tolik globalizované a propojené se světovou ekonomikou. Proto jsou vnímány jako imunnější vůči výkyvům a tlakům světové ekonomiky a mezinárodního obchodu. Proto tyto akcie těžily zvláště během obchodních sporů. Index Russell 2000 je nyní 4 % pod svým maximem z 31. srpna. Dohoda NAFTA zřejmě podnítila přesun kapitálu z akcií menších firem do titulů velkých korporací.

Nasdaq Composite zůstával v poklesu. Ten byl tažen oslabením akcií Facebooku 1,2 % a Intelu 1,8 %.

Kromě průmyslových akcií silné zisky v pondělí posbíraly i sektory materiálů a energií. Růst jejich akcií dokonce překonal 1 %. Akcie sektoru energie profitovaly z růstu cen surové ropy na nejsilnější hladinu od roku 2014. Ropě pomohly informace nové obchodní dohody NAFTA a sankce USA na Írán. USA chtějí snížit export íránské ropy na nulu. Írán patří k největším světovým exportérům ropy.

Defenzivní sektory realit a veřejných služeb vedly poklesy.

Tesla zabrala

Akcie Tesly v pondělí prudce posílily 17,3 %. Posílení přišlo se signály, že firma splinila cíle kvartální produkce. Ještě předtím investorům Tesly ulevila dohoda ředitele firmy Elona Muska s představiteli regulace USA. Žaloba, která vinila Muska s cenové manipulace akcií Tesly během letních prázdnin měla dle investorů sílu jej od Tesly zcela oddělit. Musk vedle pokuty opustí některé ze svých funkcí, hlavně post předsedy správní rady. Současně ale zůstane v klíčové exekutivní pozici generálního ředitele. Regulátor si byl dobře vědom klíčové pozice Muska v tvorbě a naplňování strategie Tesly. Firma ještě stále není zisková a investoři osud firmy spojují právě s osobností vizionářského ředitele.

V pondělí index S&P 500 vzrostl 0,4 % na 2 925 bodů, index Dow Jones Industrial Average posílil 0,7 % na 26 651 bodů a index Nasdaq Composite oslabil 0,1 % na 8 037 bodů.

Říjen tradičně patří z hlediska výkonnosti S&P 500 ke slabším měsícům. Lépe s menšími zisky se mu ale daří v letech voleb do Kongresu v půli prezidentského období. To je případ i tohoto roku.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web