Akcie

Zaměstnost v říjnu a produktivita a mzdy v 3Q nad odhady (události minulého týdne)

Pondělí 5. listopad 2018 21:18

Trh práce USA pokračuje v solidní expanzi. Zaměstnanost v říjnu vzrostla ještě víc, než se čekalo. Produktivitza práce, mzdy a jednotkové pracovní náklady v 3Q posílily o něco víc, než se čekalo. Jejich růst zůstává celkově nízký.

Solidní růst zaměstnanosti v říjnu překonal očekávání

V říjnu zaměstnanost vzrostla 250 000, trh čekal její zvýšení 200 000. Míra nezaměstnanosti dle očekávání stagnovala na zářijových 3,7 %. Meziměsíční růst mezd dle očekávání nepatrně oslabil na 0,2 % z 0,3 % v září. Jejich meziroční růst se dle očekávání zvýšil na 3,1 % z 2,8 % v září. Mírné zrychlení růstu mezd z léta dle této statistiky nicméně trvá. Celkově robustní trh práce opět solidně roste.

Průměrný růst zaměstnanosti mimo zemědělství za poslední 3 měsíce posílil na 218000 ze 190 000 v září. Průměrný měsíční růst zaměstnanosti posledního roku je 211 000. Meziměsíční růst zaměstnanosti v srpnu překonal očekávání. Zaměstnanost nadále solidně expanduje v průměru kolem 200 000 již řadu let.

Tlak na kapacity volné pracovní síly zůstává značný. Míra nezaměstnanosti osciluje kolem multidekádního minima. Takže i tento ukazatel potvrzuje sílu trhu práce.

Růst mezd naplnil očekávání. Dlouhodobě růst mezd dlouhodobě zrychloval jen drobně. V posledních měsících tato statistika zachytila zrychlení jejích růstu. Tato data vykazují drobné oslabení tohoto zrychlení. Jiné indikátory růstu mezd zatím nevykazují jednoznačnou tendenci. Spíše se shodují na tom, že růst mezd zůstává mírný. Další statistiky ukáží, jestli tato data znamenají změnu a akceleraci růstového trendu mezd nebo jak se v minulosti dělo půjde jen o přechodný výkyv. Vzhledem k vyčerpanosti trhu práce by zrychlení růstu mezd překvapivé tolik nebylo.

Celkově zpráva zaměstnanosti potvrzuje, že robustní trh práce pokračuje v solidním posilování, o něco méně než čekal trh. Dlouhodobý pokles míry nezaměstnanosti na historické minimum potvrzuje krátící se kapacity volné pracovní síly. Růst mezd poněkud zrychluje.

Produktivita práce a jednotkové pracovní náklady mírně nad očekáváním (3Q)

Ve třetím čtvrtletí v USA produktivita práce vzrostla 2,2 %, trh čekal růst 2,1 %. Jednotkové pracovní náklady posílily 1,2 %, trh čekal jejich zvýšení 1,1 %. Data byla velmi blízko očekávání. Produktivita práce poněkud zrychlila růst, růst mezd a jednotkových pracovních nákladů zůstává nízký.

Produktivita práce vzrostla ve třetím ale kvůli revizi a navýšení jejího růstu i ve druhém kvartálu o něco více než se čekalo. To platí i v součtu s druhým čtvrtletím. Růst mezd zrychlil o něco více, než se čekalo. Jelikož odchylka od očekávání v případě mezd byla větší než pro produktivitu práce, růst jednotkových pracovních nákladů byl rovněž o něco větší, než se čekalo.

Data byla velmi blízko očekávání. Přesto významněji nemění dlouhodobé trendy.

Růst produktivity práce v posledních kvartálech zesílil. Růst ekonomiky se totiž zvýšil relativně k růstu zaměstnanosti resp. k počtu odpracovaných hodin.

Jenže dlouhodobě růstu produktivity práce zůstává slabší. Produktivita práce práce pokračuje v nízkém růstu ať už kvůli nedostatku technologických změn a pokroku, pokrizovém vývoji utlumení investiční aktivity.

Horké téma ekonomiky USA současnosti jsou mzdy. Mzdy jsou potenciální spouští inflace. Rychle rostoucí ekonomika nad svým potenciálem vyčerpala a dále vyčerpává trhy práce. Přesto mzdy zatím rostou střídmě a jejich růst zrychluje jen mírně. Rychlejší růst ceny práce nicméně může přijít každou chvíli. Proto Fed preventivně zvyšuje svoji hlavní úrokovou sazbu. Mírně rychlejší růst mezd znamená, že centrální banka může mzdy zvyšovat jen mírně. Růst jednotkových pracovních nákladů (daný rozdílem růstu produktivity práce a mezd) tak zůstává nízký.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web