Akcie

Zápis a guvernér Fed potvrdí zvyšování úr. sazeb (týdenní výhled USA)

Úterý 21. srpen 2018 13:10

Zápis ze zasedání Fed monetární politiky 31.7. - 1.8. (22.8.) a guvernér Fed Powell na sympoziu v Jackson Hole (24.8.) zmíní robustní ekonomiku a zvyšování sazby. Červencové prodeje starších a nových domů (22.8., 23.8.) potvrdí eskalující trh domů.

Týdenní výhled USA

Zápis zasedání Fed monetární politiky 31.7. - 1.8. (22.8.): Zasedání změnu hlavní úrokové sazby podle očekávání nepřineslo. Investoři se nedočkali ani změn komentářů centrální banky k rozhodnutí. Ve srovnání s prohlášení k předchozímu zasedání monetární politiky 12.-13.06. Fed v sekci hodnocení ekonomického vývoje posílil hodnocení ekonomického růstu (na “silný” ze “solidní”). Jinak komentář zůstal bez věcných změn. To taky vzhledem k malým změnám tendencí ekonomiky USA nebylo překvapivé.

Sdělení Fed nemění ani očekávání postupného zvyšování hlavní úrokové sazby Fed. To může být rychlejší než predikuje Fed (cca 2x zvýšení o 0,25 procentního bodu).

Růst mezd a inflace jsou zatím relativně stabilní. Robustně rostoucí ekonomika a vyčerpaný trh práce nicméně budí inflační rizika taky v podobě rychlejšího růstu mezd a cen komodit. Zrychlení růstu mezd čeká i Fed. Stav a vývoj hospodářství je tak prostředím růstu úrokových sazeb. Data mohou vzbuzovat úvahy, zda zvyšování úrokových sazeb nebude rychlejší. Vyšší úrokové sazby pak vedou k ochlazení růstu ekonomiky v podobě poklesu ziskovosti a disponibilních příjmů ekonomických subjektů, domácností a firem.

Vystoupení guvernéra Fed Jerome Powella na téma Monetární politika v měnící se ekonomice na sympoziu hospodářské politiky Fed Kansas City v Jackson Hole ve Wyomingu (24.8.): Viz. komentář k Zápisu ze zasedání Fed monetární politiky 31.7. - 1.8. Během srpna dle některých ukazatelů došlo k dílčímu snížení růstu ekonomické aktivity. Ten ale zůstává solidní. Platí tak výše uvedený výhled ekonomiky USA a úrokových sazeb.

Prodeje starších domů (07 2018, 22.8.), Prodeje nových domů (07 2018, 23.8.): Trh domů je nadále robustní hlavně jeho poptávka. Jenže omezení na straně nabídky blokuje rovnováhu trhu. Proto tento není až tolik robustní, dochází též k růstu cen a nákladů pořízení nemovitostí.

Dopad událostí na trhy: Komentáře Fed solidní ekonomiky a rostoucích úrokových sazeb jsou dobré pro dolar, nepříznivé pro dluhopisy a zlato. Robustní nerovnovážný trh domů USA je nadále dobrou zprávou pro akcie a dolar, nepříznivou pro zlato a dluhopisy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web