Akcie

Zápis ČNB ze zasedání 2.5. ukázal nerozhodnost dalšího směru úr. sazeb

Pondělí 13. květen 2019 17:34

Zápis České národní banky ze zasedání monetární politiky včetně úrokových sazeb 2.5., na kterém banka zvýšila úrokové sazby dle očekávání trhu o 0,25 procentního bodu ukázal, že ČNB připouští další změnu úrokových sazeb jejich zvýšení i snížení.

Zápis České národní banky ze svého zasedání monetární politiky včetně úrokových sazeb 2.5.: Česká národní banka dle očekávání trhu zvýšila svoji hlavní dvoutýdenní repo sazbu 0,25 procentního bodu na 2,00 %. Dále zvýšila diskontní sazbu a lombardní sazbu rovněž čtvrt procentního bodu na 1,00 % resp. na 3,00 %.

Rozbor, překvapivé komentáře ČNB: Většina členů bankovní rady ČNB se shodovala v tom, že další pohyb úrokových sazeb může jít jedním i druhým směrem.

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky: ČNB sice zvýšila úrokové sazby ale z jejích komentářů více zaznívá, že nemusí jít o soustavný trend. Signál, že příští změnou úrokových sazeb může být i jejich snížení ukazuje tendenci stagnace úrokových sazeb ve druhé polovině roku.

To ostatně ČNB potvrdila v komentáři k rozhodnutí 2.5. Uvedla, že rozhodnutí banky je dle ČNB založeno na nové makroekonomické prognóze. ČNB k tomu dodává: “S ní je konzistentní nejprve zvýšení domácích úrokových sazeb a poté jejich přibližná stabilita do poloviny příštího roku.”

Důvodem zvýšení úrokových sazeb je zvýšení inflačních tlaků a výhledu inflace kvůli nečekanému výraznějšímu růstu cen začátkem roku. Inflace dle banky setrvá v horní polovině tolerančního pásma cíle ČNB. Začátkem příštího roku by se inflace měla snížit k 2 % cíli.

ČNB 2.5. oznámila snížení výhledu růstu ekonomiky kvůli zhoršenému výhledu zahraniční poptávky. Růst hrubého domácího produktu ČNB predikuje letos na úrovni 2,5 %, příští rok by její růst měl mírně zrychlit. V eurozóně, která je klíčovým exportním trhem a zdrojem externí poptávky české ekonomiky ČNB čeká další zpomalení růstu. Ve druhém pololetí by růst HDP eurozóny měl naopak mírně zrychlit.

Vůči předchozí prognóze banka čeká pozvolnější posilování koruny, protože globální faktory udržující její strnulosti budou působit o něco déle. Proto se výhled úrokových sazeb na celém horizontu prognózy posouvají výše. ČNB čeká letos a příští rok pozvolný růst koruny.

Rizika prognózy inflace vidí ČNB jako vyrovnaná. K ním banka řadí výraznější a případně i dlouhodobější zpomalení růstu ekonomiky eurozóny a protekcionismus světového obchodu. Další nejistotou je s tím související vývoj koruny.

Důvody zvyšování úrokových sazeb tkví na základě relativně solidního růstu ekonomiky, robustního trhu práce a růstu mezd a dílem i kvůli poněkud oslabené koruně.

Předpokládáme, ale že banka již svoji hlavní úrokovou sazbu letos měnit nebude zejména kvůli trvalým rizikům ze zahraničí, zejména kvůli odchodu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie a kvůli obchodním válkám a s tím souvisejícího významného poklesu růstu hrubého domácího produktu eurozóny. Rovněž slábne například trendový růst průmyslové výroby.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web