Akcie

Zápis Fedu optimismu a stagnace úr. sazeb nepřekvapil

Čtvrtek 11. duben 2019 13:26

Zápis Federálního rezervního systému ze zasedání Fedu monetární politiky a úr. sazeb 19.-20.3. potvrdil, že růst HDP by letos měl klesnout, ale vůči 1Q by měl vzrůst zpět k solidní úrovni. Cíl hlavní úr. sazby se pravděpodobně letos měnit nebude.

Zápis Fedu ze zasedání centrální banky monetární politiky včetně úrokových sazeb 19.-20.3. (které dle očekávání nepřineslo změnu cíle hlavní úrokové sazby Federálního rezervního systému Federal Funds Rate, ale překvapivě zrušilo výhled Fedu jejího zvýšení o půl procentního bodu tento rok):

Rozbor, významné, nové a překvapivé komentáře:


Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: Komentáře Fedu nepřináší větší překvapení. Růst ekonomiky by měl letos zpomalit, ale po svém poklesu v prvním čtvrtletí by se měl dle centrální banky vzchopit na svoji normálovou úroveň. Expanze trhu práce by měla zůstat silná a inflace blízko optima 2 %. S tímto výhledem je spojeno očekávání zaznamenané již v makroekonomických projekcích zveřejněných po zmíněném zasedání 20.3., že cíl Federal Funds Rate zůstane letos nezměněn.

Čekáme, že Fed minimálně do září svoji hlavní úrokovou sazbu nezmění. Ve druhém pololetí čekáme pokles globálních ekonomických rizik (nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu včetně obchodních a celních válek, odchod Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie apod.). To by ve spojení s trvale solidním fundamentem mohlo úvahy o obnovení zvyšování cíle Federal Funds Rate mohlo v závěru roku oživit.

Dopad na trhy: Optimimus Fedu, stagnace úr. sazeb = příznivá informace hlavně pro akcie a vcelku i pro dolar, dluhopisy a zlato. Po zprávě dolar k euru obchoduje jen s minimálními změnami kolem 1,128, hlavní index akciové burzy S&P 500 roste 0,3 % na 2 894 bodů a zlato odepisuje 0,5 % na 1 302 USD/trojskou unci.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web