Akcie

Zápis Fedu potvrdí zmírnění monetární politiky, inflace s ropou vzrostla (výhled událostí týdne USA)

Středa 10. duben 2019 14:19

Index CPI (3 2019, 10.4. 14.30 SEČ), Zápis zasedání Fedu monetární politiky včetně úrokových sazeb 19.-20.3. (10.4. 20.00 SEČ) a Index PPI (3 2019, 11.4.) jsou hlavní makroekonomické resp. finanční události Spojených států amerických týdne.

Index CPI (3 2019, 10.4. 14.30 SEČ), Index PPI (3 2019, 11.4.): Inflate by měla v březnu posílit s kvůli růstu ceny ropy a benzínu. Celková inflace kvůli poklesu cen ropy ve čtvrtém čtvrtletí se momentálně pohybuje pod svojí jádrovou složkou (bez cen potravin a energií), která kvůli očištění o volatilní položky je lepším ukazatelem střednědobých cenových trendů. Ta osciluje blízko cíle Fedu 2 %. Jádrová inflace by v březnu měla drobně oslabit, stále se však pohybuje kolem cílových hodnot centrální banky.

Zápis zasedání Fedu monetární politiky včetně úrokových sazeb 19.-20.3. (10.4. 20.00 SEČ): Fed na zasedání dle očekávání cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate nezměnil. Trhy ale překvapil zejména zrušením výhledu jejího letošního zvýšení (o 0,5 procentního bodu). Fed tak reagoval z hlediska opatrnosti vůči některým zprávám slabosti ekonomické aktivity. Jiná data (např. služeb, trhu práce či trhu domů) ale ukázala, že ekonomika si stále udržuje solidní růst. Proto čekáme, že dokument potvrdí spíše výhled stagnace cíle Federal Funds Rate minimálně do podzimu. Stále čekáme kvůli silnému základu ekonomiky USA a oslabení některých rizik světové ekonomiky (obchodní války, nadměrný růst úrokových sazeb, odchod Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie), že šance příští změny cíle Federal Funds Rate ve směru jejího zvýšení je vyšší než snížení

Očekávaný dopad událostí na trhy: Inflace je zhruba v normálu a to je dobrá zpráva pro akcie, dolar, dluhopisy a zlato. Fed trhy vede k očekávání, že jeho hlavní úroková sazba bude v příštích kvartálech stagnovat. To je dobrá zpráva pro akcie, dolar a vcelku i pro dluhopisy a zlato.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web