Akcie

Zápis Fedu ukázal diskusi (po)zastavení zvyšování úr. sazby

Pátek 30. listopad 2018 13:57

Zápis ze zasedání Fed monetární politiky 7.-8.11., na kterém Fed nezměnil hlavní úr. sazbu a v komentáři změnil jen sílu na slabost investic potvrzuje růst hlasů v rámci Fed, že by zvyšování úr. sazby mohlo být menší/pomalejší či pozastaveno.

Zápis Fed ze zasedánní monetární politiky a úrokových sazeb 7.-8.11.

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky: Pozoruhodné ze Zápisu Fedu je hlavně reflexe posílení růstu mezd a rovněž sílící signály zmírnění zvyšování úr. sazeb. Zápis ukázal, že centrální banka otevřela debatu, jak časovat resp. kdy (po)zastavit další zvyšování její hlavní úr. sazby.

Tento názor získal na významu, kdy jej replikovali i nejvyšší představitelé Fed, guvernér Powell a víceguvernér Clarida.

Jasná a náhlá změna rétorického kursu Fedu naznačuje, že tříletý cyklus zvyšování hlavní úr. sazby Fed se blíží ke konci. Federal Funds Rate před třemi lety ležela blízko nuly. Fed tak během posledních tří let redukoval silnou monetární expanzi a přiblížil cíl své hlavní úr. sazby její rovnovážné úrovni.

Lze předpokládat, že tyto komentáře jsou předvojem významnější korekce projekce úrokových sazeb pro roky 2019 a 2020. Centrální banka podle svých posledních zářijových projekcí ze zasedání monetární politiky a úr. sazeb 25.-26.9. považuje za přiměřené pokračování zvýšování cíle své hlavní úr. sazby Federal Funds Rate na nadcházejícím prosincovém zasedání monetární politiky o 0,25 % a v roce 2019 o 3x0,25 % a v roce 2020 o 0,25 % celkově na 3,4 %. Dlouhodobě Fed počítá s optimem cíle Federal Funds Rate 3,0 %.

Fed reflektuje některé signály slabosti ekonomiky. Růst světové ekonomiky slábne kvůli nebezpečí obchodních válek. Klíčový růst ekonomiky USA je stále robustní. Vykazuje ale slábnutí některých svých důležitých segmentů (trh domů a investice firem kvůli růstu úr. míry a export kvůli slábnutí růstu globální ekonomiky). Slábnoucí růst ekonomiky USA resp. světa táhne níže růst firemních zisků a tím i akciový trh a zejména cyklická růstová globalizovaná odvětví (technologie, průmysl apod.). Současně pak adekvátně zvyšuje poměry P/E.

Právě růst úrokové míry v posledních měsících nejvíce oslabuje ekonomický růst a akciové trhy. Fed v posledních letech postupně zvyšuje svoji hlavní úrokovou sazbu, aby tlumil inflační rizika plynoucí z vyčerpaných trhů práce a možného zvýšení růstu mezd. Tím ovšem zdražuje cenu peněz a úvěrové náklady firem a jejich zisku. Tím současně dochází k útlumu růstu ekonomické aktivity a tlaku na pokles cen akcií.

Na druhou stranu, ekonomický růst tažený robustním růstem spotřeby domácností a trhem práce přes zřetelné známky sektorové slabosti má stále značnou sílu a setrvačnost, které povedou k dalšímu napínání trhu práce ve stavu plné zaměstnanosti. To stále hrozí rychlejším růstem mezd a inflace. Hlavní snahou centrální banky momentálně je oslabit ekonomický růst více, aby došlo k zastavení růstu a k přiměřenému ochlazení trhu práce. Proto strop zvyšování úr. sazeb ještě může ležet výše.

Poslední změna rétoriky Fed nicméně naznačuje oslabení tendence zvyšování úr. sazeb. To může být celkově pomalejší a menší.

Dopad na trhy: Trend pomalejšího a menšího zvyšování je nepříznivý pro dolar a příznivý pro akcie, zlato a dluhopisy. Po zprávě dolar k euru získává 0,1 % na 1,137, hlavní akciový index USA S&P 500 slábne 0,3 % na 2 731 bodů a zlato klesá 0,1 % na 1 222 USD/trojskou unci. Tržní obchodování odpovídá konsolidaci ztrát dolar a zisku akcií a zlata utržených po úterním vystoupení guvernéra Fed Powella. To naznačilo podobně jako tento Zápis pokles tendence růstu cíle Federal Funds Rate.

Rozbor: Na zasedání centrální banka svou cíl hlavní úr. sazby Federal Funds Rate nezměnila. Ani v doprovodném komentáři k listopadovému rozhodnutí Fed neučinil změny s jednou výjimkou.Tou byla reflexe oslabení firemních investic, jejichž vývoj dosud hodnotil jako silně rostoucí. Fed dále opět oznámil, že silný růst zaměstnanosti a spotřeby domácností udržují ekonomiku na správné cestě. Potvrdil, že postupné zvyšování cíle Federal Funds Rate je tou správnou monetární politikou konzistentní s udržitelnou expanzí ekonomické aktivity, silným trhem práce a cílovanou inflací 2 % ve střednědobém období.

Ekonomický růst

Nadtrendový ekonomický růst by měl podle Fedu pokračovat. Podporou tohoto vývoje jsou podle Fedu růst zaměstnanosti, expanzivní federální daň a výdajová politika a pokračující vysoké úrovně sentimentu spotřebitelů a firem. Ve střednědobém horizontu by se podle Fedu měl ek. růst přiblížit k svému trendu s poklesem efektu fiskální expanze a zpožděným efektem redukce expanze monetární politiky (růst úr. sazeb).

Rezidenční investice

Většina členů Fed upozornila na slabost rezidenčních investic. Ta je přisuzována různým faktorům včetně zvýšené hypoteční úr. míře, růst nákladů staveb a omezením nabídky. 

Fixní investice

Po několika kvartálech rapidního růstu fixních investic si členové Fed uvědomují jeho oslabení ve třetím kvartálu. Důvody tohoto jevu uvádí Fed jako trvalé i přechodné. 

Mzdy

Ukazatele růstu nominálních mezd se dle Fedu zvyšují. Podle mnoha představitelů centrální banky současné tempo růstu celkové mzdy je obecně v souladu s trendy růstu produktivity a inflace. 

Monetární politika

Několik členů Fed zatímco vidělo další postupné zvyšování cíle hlavní úr. sazby Federal Funds Rate jako pravděpodobně vhodné vyjádřilo nejistotu časování zvyšování úr. sazeb. Několik dalších představitelů Fed uvedlo, že Federal Funds Rate by momentálně mohla být blízko své neutrální úrovně. Další její zvyšování by tak mohlo příliš zpomalit expanzi ek. aktivity a tlačit na pokles inflaci a inflační očekávání. 

Centrální banka rovněž diskutovala o tom, jak by komunikace výkonného výboru FOMC v komentáři po jeho zasedání měla být revidována na příštích zasedáních. Specificky Fed v této souvislosti zmiňuje své vyjádření referující k očekávání FOMC “dalšího postupného zvyšování” cíle Federal Funds Rate. Mnoho členů Fed proto upozornilo, že by se důraz měl přenést na hodnocení nových dat.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web