Akcie

Zarif vylučuje novou nukleární dohodu Íránu

Čtvrtek 22. listopad 2018 19:45

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zarif potvrdil dosavadní stanovisko Íránu, že Írán nemá v úmyslu vyjednat novou jadernou smlouvu Íránu. To je požadavek USA pro stažení sankcí na Írán, které vstupují v platnost.

Zarif uvedl, že Írán sankcím odolá. Sankce USA uvalily vzhledem k nesouhlasu s jadernou smlouvu a nebezpečím, které podle nich Írán vyvolává. Omezení přístupu íránské ropy na trhy letos vedlo k růstu ceny ropy. USA se snažily vyjednat s neformálním lídrem Oragnizace zemí vyvážejících ropu OPEC Saúdskou Arábií regulaci ropných cen resp. jejich snížení.

USA nedávno některým zemím resp. importérům povolily výjimku na dovoz íránské ropy. To přispělo k jejímu prudkému podzimnímu poklesu. V minulých dnech prtezident USA Donald Trump oznámi, že Saúdská Arábie zůstává klíčovým partnerem USA i přes nesnáze s vraždou saúdskoarabského novináře. Saúdskou Arábii považuje Trump za důležitou jmenovitě i kvůli sporům s Íránem. Tomu ekonomické sankce přináší značné těžkosti, pokles měny a sociální nepokoje. Proto se snaží vyjednat pokračování nukleární dohody s ostatními signatáži jaderné dohody výměnou za hospodářskou pomoc, kontakty a výhody.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web