Akcie

Zářijové indexy ZEW se moc nezmění, ECB potvrdí redukci expanze (týdenní výhled)

Pondělí 10. září 2018 18:40

Indexy ZEW sentimentu ek. očekávání/současné situace se v září moc dle trhu nezměnily. ECB dle trhu hlavní úr. sazbu nezmění. Patrně potvrdí své očekávání útlumu výkupu cenných papírů: v říjnu z 60 mld EUR/měsíc na 30 mld/měsíc se zastavením od 2019.

Index ZEW sentimentu ek. očekávání/současné situace (09 2018, 11.9.): V září se ukazatele sentimentu ekonomické veřejnosti Německa dle trhu ve srovnání se srpnem příliš nezměnily. Hodnocení očekávání má nepatrně posílit. Současná situace má být o něco méně silná. Sentiment ekonomické veřejnosti a firem letos slábl hlavně kvůli obchodním válkám. Ekonomickou nákladu snižovala i nejistota povolebního vývoje Itálie (obavy nebezpečí rizik hospodářské resp. fiskální politiky Itálie včetně dluhové krize, tržní nestability a odchodu Itálie z eurozóny) a geopolitická rizika. Kromě přímého vlivu obchodních válek na export, na němž je Evropská unie značně závislá nejistoty mohou redukovat výdaje a investice domácností a firem. Srpnové výsledky ale naznačily obrat. Potvrdily souvislost ekonomického sentimentu s hrou politiků mezinárodního obchodu. USA totiž uzavřely s EU předběžnou dohodu o redukci obchodních bariéra a podpor.

Rozhodnutí ECB monetární politiky (13.9.): Nulové hlavní úrokové saby dle trhu změněny nebudou. ECB naznačila redukci tempa výkupů cenných papírů 30 mld. EUR měsíčně na 15 mld. EUR/měsíčně v říjnu. Od roku 2019 očekává úplné zastavení výkupů. Úrokové sazby ECB považuje za optimální držet aspoň do druhého pololetí příštího roku. Útlum monetární expanze banka iniciuje z důvodu prevence nadměrných finančních rizik z důvodu nulové úrokové sazby. V této snaze jí ale brzdí trvale nízká inflace hlavně po očištění o potravin a energie.

Očekávaný dopad událostí na trhy: Data ekonomického sentimentu eurozóny jakkoliv jsou letos oslabena jsou nadále solidní a tedy dobrá pro akcie a euro a nepříznivá pro dluhopisy. Silná monetární expanze je tlumena a tento trend by měl dále pokračovat. To jsou zprávy lepší pro euro, méně již pro dluhopisy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web