Akcie

Zářijové PMI EMU ukazují další slábnutí růstu

Pátek 21. září 2018 19:04

V eurozóně v září, index PMI ek. aktivity klesl na 53,3, trh čekal 54,5 jak v srpnu. Index PMI aktivity průmyslu klesl na 53,3 z 54,6 v srpnu, trh čekal menší pokles na 54,5. Index PMI aktivity služeb vzrostl na 54,7 z 54,4 v srpnu, trh čekal 54,4.

Eurozóna: Index PMI zpracovatelského průmyslu (09 2018)

Skutečnost: 53,3
Očekávání:  54,5
Předchozí:   54,6

Eurozóna: Index PMI služeb (09 2018)

Skutečnost: 54,7
Očekávání:  54,4
Předchozí:   54,4

Eurozóna: Index PMI kompozitní (09 2018)

Skutečnost: 53,3
Očekávání:  54,5
Předchozí:   54,5

Hodnocení: Data třetího čtvrtletí vykazují smíšené trendy. Sentiment německých firem Ifo i ekonomické veřejnosti ZEW naznačil stabilizaci poklesů. Reálná data ekonomické aktivity ale vykazují pokračování poklesu růstu ek. aktivity tohoto roku. Stojí za ním nadále nejistota obav rizik nebezpečí mezinárodního obchodu, obchodních válek a cel. Nejistoty obav rizik nebezpečí obchodních válek a cel, povolební obavy nebezpečí rizik hospodářské resp. fiskální politiky Itálie včetně dluhové krize, tržní nestability a odchodu Itálie z eurozóny a geopolitická rizika (vypovězení jaderné dohody Íránu USA, válka v Sýrii apod.) snížily ekonomický růst eurobloku více než např. v USA či v Číně. Konsolidaci sentimentu ekonomických subjektů pomohla obchodní dohoda USA a EU o redukci obchodních bariér a podpor.

Rozbor: Solidní růst aktivity průmyslu eurozóny ze srpna v září opět oslabil na nevýraznou úroveň. Oslabení bylo značně větší než se čekalo. Solidní růst aktivity služeb eurozóny v září ve srovnání se srpnem nečekaně byť jen mírně vzrostl. Trh jej čekal stejný jako v srpnu. Celkový růst aktivity ekonomiky eurozóny kvůli nečekaně silnému oslabení růstu aktivity průmyslu překvapivě vůči srpnu klesl na nevýraznou úroveň. Trh čekal pokračování solidního růstu aktivity jako v srpnu.

Růst aktivity průmyslu, služeb i celé ekonomiky k srpnu hlavně nečekaně silně oslabil ve Francii. V Německu vůči srpnu, bylo oslabení růstu průmyslové aktivity nečekaně citelné. Naopak v zemi nečekaně posílil růst aktivity služeb. V součtu tak růst celkové ek. aktivity Německa nečekaně, byť mírně klesl. Růst aktivity průmyslu, služeb i celé ekonomiky zůstává ve Francii i Německu solidní. Výjimkou je průmysl Francie, ten roste již pouze slabě.

Dopad na trhy: Data jsou nepříznivá pro akcie a euro a příznivá pro dluhopisy. Je ovšem i pravda, že přes neustálé slábnutí růst ekonomické aktivity ještě uršitou sílu má. Po zprávě euro k dolaru oslabilo 0,5 % na 1,174 a index německé burzy DAX stagnuje na 12 419 bodech.


Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web