Akcie

ZEW a PMI i v březnu na minimech (očekávané události týdne eurozóny)

Pondělí 18. březen 2019 18:22

Index ZEW sentimentu ekonomických očekávání a současné ekonomické situace Německa a eurozóny (3 2019, 19.3.) a Indexy nákupních manažerů Německa, Francie a eurozóny (3 2019, 22.3.) jsou hlavní makroekonomické události eurozóny týdne.

Index ZEW sentimentu ekonomických očekávání a současné ekonomické situace Německa a eurozóny (3 2019, 19.3.): Trh v případě Německa čeká mírné zlepšení hodncení očekávání, které nicméně v příštích 6 měsících stále předpokládá menší oslabení ekonomické situace. Současně trh čeká další, tentokrát mírné oslabení hodnocení současné ekonomické situace. To je hodnoceno jako slabé, přitom ještě loni v prvním pololetí bylo toto hodnocení silné. Tento ukazatel je těsně spjat s vývojem hrubého domácí produktu.
Ten rovněž během loňského roku oslabil na minimum jak v případě Německa tak v eurozóně. Očekávání a současná situace ekonomiky je limitováno dopadem obchodních válek a geopolitických rizik, hlavně Brexitu ale taky politiky Itálie a jejich dopadem na pokles ekonomického růstu. Zdá se však, že by alespoň některé těchto nejistot měly brzo ustoupit. Proto by mělo posílit i očekávání ekonomiky a tím i ekonomický růst.

Indexy nákupních manažerů Německa, Francie a eurozóny (3 2019, 22.3.): Růst aktivity průmyslu, služeb a celé ekonomiky je ve Francii slabý. V Německu je průmysl v mírné recesi, naopak růst aktivity služeb je solidní. Celá ekonomika Německa roste mírně. Stejné platí i pro eurozónu s výjimkou aktivity služeb, v jejichž případě růst aktivity je malý.
Růst HDP Německa, Francie a eurozóny během loňského roku oslabil na minimum jak v případě Německa tak v eurozóně. Očekávání a současná situace ekonomiky je limitováno dopadem obchodních válek a geopolitických rizik, hlavně Brexitu ale taky politiky Itálie a jejich dopadem na pokles ekonomického růstu. Zdá se však, že by alespoň některé těchto nejistot měly brzo ustoupit. Proto by mělo posílit i očekávání ekonomiky a tím i ekonomický růst.

Očekávaný dopad událostí na trhy: Slabá současná ekonomická situace a výhled, slabost průmyslu a služeb eurzóny (s výjimkou služeb Německa) jsou nepříznivé zprávy pro akcie a euro a je to dobrá zpráva pro dluhopisy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web