Akcie

Životní prostředí: Ohlušující temná zpráva OSN ke klimatické změně

Pondělí 9. srpen 2021 22:43

Mezivládní komise klimatické změny Organizace spojených národů sdělila světu, že globální oteplování je nebezpečně blízko bodu, kdy nebude pod kontrolou. Podle komise jsou objemy skleníkových plynů v atmosféře tak velké, že budou garantovat porušení klimatu desetileté ne-li staletí. Jinými slovy smrtelné vlny veder, gigantické hurikány a jiné extrémy počasí, které se již dějí se stanou mohutnějšími. Podle zprávy globální oteplení může kritické úrovně dosáhnout již během příštích 20 let, pokud nedojde k okamžité, rapidní a globální akci redukce emisí škodlivin. Ta ani sliby její realizace zatím nestačí.

Podle zprávy se průměrná globální teplota od předindustriálních dob zvýšila 1,1 stupně Celsia a vzroste o dalších 0,5 stupně Celsia bez redukce znečištění v atmosféře. Růst teploty 1,5 stupně Celsia je brán jako hranice, se kterou by si lidstvo mohlo dokázat poradit bez plošných hospodářských a společenských otřesů. Některé klimatické změny jsou již podle vědců nezvratné, například růst hladin oceánů a moří v souvislosti s táním ledovců, tedy minimálně pro příští staletí či tisíciletí. I pokud by se oteplení podařilo zastavit na 1,5 stupně Celsia, vědci počítají s růstem hladin moře 2 - 3 metry, v extrémech do roku 2300 až o 15 metrů. 

Podle různých scénářů by se globální teplota mohla zvýšit během příštích dekád až o 4,4 stupně Celsia. V tomto nejhorším scénáři by došlo k tomu, že globální teplování by přineslo smyčku reakcí uvolňující ještě více emisí škodlivin zahřívající zeměkouli, třeba roztáním zmrzlé arktické půdy či vymíráním globálních lesů.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web