ETF

Světová ekonomika: Svět čeká dobrý růstový rok s politickými a obchodními riziky

Pátek 16. březen 2018 17:52

Globální ekonomika expanduje s příznivým efektem pro akcie, ale s rostoucí politickou nejistotou a nebezpečím obchodních válek po zavedení importních tarifů USA na ocel a hliníkové produkty zpomalení růstu může přijít brzo.

Růst HDP má být letos nejsilnější za posledních 7 let, soudí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) podle úterní projekce, kterou navýšila na 3,9 %. Lednový průzkum Reuters rezultoval v očekávání 3,7 %.

Zrychlení růstu HDP světa vedou USA, tucet dalších zemí také vykazuje rychlejší růstová tempa. Podle hlavního ekonoma BNP Paribas Paula Mortimer - Lee ekonomiky připomínají balík rychlobruslařů, kteří soutěžením tlačí soupeře k rychlejší jízdě. Lee soudí, že v projekčním modelu BNP Paribas hlavní otázkou není zda tento rok bude dobrý - protože by měl být velmi dobrý - ale kdy světová ekonomika zpomalí a za jakých okolností.

Jako tyto důvody jsou zmiňovány právě obchodní třenice ale taky politické nejistoty. Politických nejistot je několik, např. Brexit, nejasný politický vývoj Itálie či USA.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web