Dluhopisy

Forex EURCZK: Slábnoucí trend koruny trvá, dlouhodobě by měla posílit (analýza a projekce Finin Group)

Úterý 22. květen 2018 14:59

Koruna od poloviny dubna pokračuje v oslabování vůči euru, její pokles nyní představuje cca 2 %. Slábnutí koruny by mělo ještě pokračovat hlavně kvůli rizikům italské hospodářské politiky pro Evropu. V delším období čekáme návrat trendu růstu koruny.

Koruna od poloviny dubna pokračuje v oslabování vůči jednotné evropské měně euru, momentálně její oslabení představuje přibližně 2 %. Trh prorazil trendovou rezistenci 25,38 EUR/CZK ještě na konci dubna, čímž potvrdil střednědobé uzavření trendu posilování koruny.

Důvody slábnutí koruny jsou převážně zahraniční. Oslabení koruny časové odpovídá oslabování eura k dolaru. Proti dolaru jsou tak ztráty koruny ještě silnější. Pokles kursu EUR/USD má spojitost hlavně se slabším eurem kvůli dopadům výsledků italských parlamentních voleb. Itálie směřuje k nedopovědné fiskální expanzi, což značně zvyšuje nejistoty spojené s Evropou jako takovou. Rovněž obavy z blokování mezinárodního obchodu a z geopolitického napětí např. ve spojení s odstoupením USA od jaderné dohody Íránu rovněž škodí kvůli silnější expozici Evropy ke světové ekonomice hlavně euru. To má nálepku měny rizika, dolar pak nosí označení měna jistoty. Dolar je podpořen komentáři Fed, že zvyšování úrokových sazeb může zesílit.

Investoři tak kvůli rizikům redukují své pozice v evropských měnách, v první řadě v méně stabilních měnách středoevropského regionu. Ve sledovaném období ještě více než koruna oslabily k euru polský zlotý či maďarský forint (cca 3 %).

K domácím důvodům slabší koruny patří nečekaně slabá inflace v jarních měsících, byť ČNB snížila svou inflační projekcí jen pro tento rok, nikoliv pro rok 2019, který je pro stanovení monetární politiky relevantní.

Technická analýza zatím nenaznačuje ustávání prodejních tlaků koruny, ta tak může pokračovat ve slábnutí až k hlavním rezistencím 25,83 EUR/CZK resp. 25,94 EUR/CZK. Největším rizikem pro korunu stále představuje vývoj v Itálii. V delším období ale předpokládáme návrak k posilování koruny, během druhého pololetí k 25 EUR/CZK a příští rok k 24,0 EUR/CZK kvůli robustnímu vývoji české ekonomiky, pokračování zvyšování úrokových sazeb a dalším strukturálním reformám.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web